Hlavní obsah

Přijedou Skindred, Rachid Taha i Zion Train

Novinky, Stanislav Dvořák

Velká jména z různých oblastí world music navštíví v zimě Prahu. Můžeme se těšit na řízné Skindred, mlžný dub partičky Zion Train i francouzsko-alžírského muzikanta Rachida Tahu.

Článek

Britská skupina Skindred zavítá do pražského Lucerna Music Baru 6. února 2014. Ve své tvorbě se nebojí propojit metal a punk s reggae, ska, hip-hopem či junglem. Vznikli v Newportu kolem frontmana Benjiho Webba v roce 1998 a debutovali v roce 2002 albem Babylon, které se dočkalo velkého ocenění v časopise Billboard.

Dále pokračovali v pilování svého stylu na CD jako Roots Rock Riot a Shark Bites and Dog Fights. Jejich nové album, které v Praze představí, se jmenuje Kill The Power.

Foto: Mighty Sounds

Skindred

Skupina Zion Train, založená v roce 1990 v Londýně, produkuje dub a jejich debut LP Zion Train vyšel v roce 1993 pod názvem Passage To Indica. Dnes je již sběratelskou raritou, kvůli velkému zájmu fanoušků bylo album v roce 2005 vydáno v reedici. Známá je i druhá deska Zion Train, Natural Wonders In The World Of Dub z roku 1994. Od té doby vydali mnoho desek a spolupracovali s řadou osobností z oblasti reggae, dubu a funky. Poslední album State Of Mind vydali v roce 2011. V Lucerna Music Baru je můžete vidět 5. prosince.

Foto: Move Association , Reuters

Rachid Taha

Už 10. listopadu tam přijede také Rachid Taha, alžírský hudebník a známá postava world music scény. Mixuje severoafrické, rockové, punkové a elektronické vlivy. Divoké a často psychedelicky a hypnoticky laděné nahrávky Rachida Tahy nejsou v Česku neznámé. Mezi návštěvníky klubů už má řadu fandů.

Rachid Taha se narodil v Alžíru, ale už jako dítě se dostal do Francie, kde odmítl přežívat v rámci severoafrické komunity, a odešel od rodičů do Lyonu. Fascinován západní hudbou (Led Zeppelin, The Clash, Neil Young a další) založil první skupinu Carte de Séjour (zelená karta) a stal se profesionálním hudebníkem.

Dnes patří k nejznámějším osobnostem world music. Jeho deska Tékitoi byla oceňována muzikanty různých žánrů a vystupoval společně s takovými superhvězdami, jako jsou Robert Plant nebo Patti Smith. Známá je jeho coververze Rock the Casbah od The Clash a za největší hit lze označit píseň Barra Barra, kterou znají milióny diváků z amerického filmu Černý jeřáb sestřelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám