Hlavní obsah

Česká televize odstartovala nové stanice s ostudou

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr prázdnin nabízí televizím příležitost pro experimenty i napůl skryté „velké začátky”. Před obrazovkami se zatím neschází tolik diváků jako na podzim a v zimě a roste pravděpodobnost, že nějaké ty nedostatky leckomu ujdou a hrozící ostuda nebude až tak velká. Navzdory tomu si jí veřejnoprávní televize užila v sobotu poměrně dost: při spouštění dvou nových stanic na jednom kanálu jí nepřála technika ani technici.

Foto: www.ceskatelevize.cz

Logo nového dětského kanálu ČT :D

Článek

Od rána diváci hlásili, že mají potíže naladit dětské Déčko, které bude vždy po dvacáté hodině večer střídat kulturní stanice ČT art. Problémy s kanálem, který by měl být údajně dostupný na 85 procentech území, měli kvůli slabému signálu dokonce i někteří diváci v jinak vcelku dobře pokryté Praze.

A nejen to. Následné první vysílání večerního kulturního zpravodajství zápasilo se špatnou synchronizací obrazu a zvuku, o nějakém tom předčasném ustřihnutí moderátora ani nemluvě.

I když začátky nebývají hladké, tohle u velké televize s šedesátiletou historií překvapí, zvlášť když se vysílá z hlavního zpravodajského studia a v půlhodinovém pořadu až na jeden živý vstup nebyla aktuální ani jedna z nevelkého počtu reportáží a zpráv, takže se mohlo v minulých dnech vcelku pohodlně zkoušet.

ČT: Problémy souvisí s pronajatou sítí

ČT problémy s nedostupností signálu obhajuje nedostatkem vlastních kmitočtů a nutností vysílat v pronajaté „síti“, čímž odpovědnost poněkud alibisticky přesouvá na poskytovatele služeb.

Foto: Česká televize

Mapa pokrytí signálem vysílací sítě 1a, prostřednictvím které jsou šířeny nové kanály České televize ČT :D a ČT art.

Jenže tento stav znala předem – a navzdory tomu z Jedničky a Dvojky přestěhovala až na Večerníček veškeré dětské pořady. Značná část dětského publika tak přijde nejen o ně, ale třeba taky o nový trikový seriál Špačkovi v síti času, který režiséři Karel Smyczek a Martin Dolenský chystali pět let.

Foto: Česká televize

Logo ČT art

Kolik se na hlavní dva programy nakonec dostane slibované kultury, to si budeme muset počkat, ale moc jí asi nebude. První zkušenosti tedy jen potvrzují dosavadní dojmy, že obě nové stanice navzdory ambiciózním plánům vznikají až moc narychlo a jen v hrubých obrysech. ČT art zároveň s až sebevražedně obrovským vysílacím časem týdně.

Už jen smysluplně sestavit každodenní půlhodinový zpravodajský blok nebude jen tak: dění v Česku mají doplňovat i pravidelné reference ze zahraničí, vedení televize přitom mluví o přísných kritériích kvality, jenže praxe zatím ukázala pouhou sbírku maličkostí, což bude realitě příštích týdnů a měsíců patrně mnohem blíž než všechny ty velké plány.

PanMáma je britský nápad, Nova o tom nemluví

Diváky s koncem prázdnin testují i komerční televize. Zatímco Události v kultuře oznamovaly, že slavný český detektiv Štika z produkce Albatrosu právě „dobývá Norsko“, do Kročehlav v Kladně se jen pár dní předtím v tichosti nastěhovala Mrs. Brownová alias Jaruš Beranová. O britském původu svého nového sitkomu PanMáma se Nova nijak nezmiňuje, zřejmě proto, že na podzim nepřichází s žádnou vlastní novinkou.

„Babice“ se sentimentálními sklony v podání Milana Šteindlera nekompromisně řídí nejen svoji domácnost, ale i život dospělým dětem. Jenže kročehlavské Jaruš se navzdory tomu zatím moc nevede. Rázné mávání železnou pánví, teploměr v zadku nebo debaty o chlívácích „říznuté“ charakteristickou rozjíveností nováckých televizních skečů, to je těžko stravitelná kombinace. Naprostá bída to ale zas není. Při natáčení se dbá na každou repliku, pauzu i pohled, které musí odpovídat originálu, a tak z toho českým tvůrcům po letech všelijakých pokusů vychází aspoň opravdový sitkom.

Anketa

Podařilo se vám naladit nový kanál ČT se stanicemi Déčko a ČT art?
Ano
31,4 %
Ne
37,4 %
Nezkoušel/a jsem to
31,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 84992 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak naladit stanice ČT Déčko a Art

V sobotu spouští Česká televize dvě nové stanice vysílající na jedné frekvenci. Od rána do 20.00 hodin tam bude program pro děti (ČT: D, lidově Déčko) a od...

Výběr článků

Načítám