Hlavní obsah

Fanatismus, posedlost, film noir. V České republice se na sklonku prázdnin koná několik menších filmových festivalů

Právo, Vlastimil Beránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco začátek léta mají filmoví fanoušci tradičně spojený s téměř povinnou návštěvou všeobecně respektovaného mezinárodního festivalu v Karlových Varech, poslední prázdninové dny se pro milovníky filmu odehrávají ve znamení hned několika filmových přehlídek, které si právem říkají o pozornost veřejnosti.

Foto: ČTK – Kateřina Šulová

Filmový Fresh Film Fest začal ve středu večer v Praze.

Článek

Fanatismus, posedlost, film noir. Letošní témata malých festivalů, která zvolili jejich organizátoři, zní zdánlivě výhrůžně. Podtituly těchto filmových akcí přitom značí především jednu skutečnost – vzdor příznivců filmu proti běžné komerční nabídce českých kin.

O uplynulém víkendu se hrad Kokořín a jeho okolí vnořily do filmové hry světla a stínu. Debutující Noir Film Kokořín se zaměřil na specifický žánr temných detektivních příběhů, ve kterých nebylo místo pro bezproblémové kladné hrdiny. Svůj vrchol slavil film noir před více než šedesáti lety, ale fanoušky filmu dokáže dodnes vylákat na projekce hluboko v kokořínských lesích.

„Kokořín byla strategická volba,“ vysvětluje Jana Bébarová, dramaturgyně festivalu. „Mystická atmosféra místa se skvěle doplňovala s náladou tohoto specifického žánru. Návštěvníci festivalu navíc mohli během dne načerpat energii výlety do tamní krásné přírody.“

Samotné organizátory překvapil zájem lidí o nenápadnou debutovou přehlídku, po většinu projekcí byly kapacitně nevelké sály naplněny. „Díky tomu samozřejmě uvažujeme o dalších ročnících. Film noir považujeme za nosné téma, máme už spoustu nápadů, co vylepšit a jak festival dále rozvinout,“ dodala Bébarová.

Lidé se na festival složili

Ve stejných dnech se jen o několik desítek kilometrů dále uskutečnil již třináctý ročník Filmového festivalu Litoměřice 2013 s podtitulem Film a posedlost.

„Naše divácká základna nám zůstává věrná a velká část se každoročně vrací,“ říká o letošním ročníku organizátorka festivalu Renata Vášová. „Jsou to lidé, kteří vedle filmů oceňují i rodinnou atmosféru festivalu a kolorit historických Litoměřic. Klademe důraz na filmy, na které v běžné distribuci běžně nenarazíme, a příležitost dáváme také studentským filmům. Každoročně uvedeme přibližně pět filmů mladých tvůrců.“

Festival se nespoléhá jen na finanční podporu státu, ale letos využil také moderní způsob takzvaného crowdfundingového financování, kdy se na uspořádání akce přes sbírkový portál Hithit.cz skládali sami jeho příznivci. „Právě díky nim jsme získali dostatek prostředků k letošnímu ročníku,“ děkuje jim Vášová.

Desátý Fresh Film Fest začal

Oči filmových nadšenců jsou v těchto dnech upřeny na jubilejní desátý ročník mezinárodního soutěžního Fresh Film Festu. Do nedělního večera je možné se v kinosálech v centru Prahy a v letním kině v Riegrových sadech seznámit s aktuálním výběrem ze studentských a debutantských filmů z celého světa. Festival se netěší zájmu pouze studentů filmových škol.

„Rozšíření programu o celovečerní debuty v roce 2008 a výrazné soustředění na první a druhé celovečerní filmy v následujících letech, to jsou změny, které ovlivnily tvář festivalu a pozměnily i jeho diváckou základnu,“ vysvětluje ředitelka festivalu Radka Weiserová.

Festival v nesoutěžních sekcích nabízí mimo jiné i celovečerní dokumenty, experimentálně laděné filmy, předpremiéry a zvláštní uvedení filmů výrazných a renomovaných tvůrců současnosti.

Ekologický thriller Východ

Fresh Film Fest zahájila projekce nevšedního ekologického thrilleru Východ talentovaného amerického režiséra Zala Batmanglije.

Ten byl s velkým úspěchem premiérově uveden na slavném festivalu v Sundance a beznadějně vyprodané kino Světozor ve středu večer potvrdilo fakt, že minoritní filmová produkce u nás zajímá nejen studenty filmového řemesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám