Hlavní obsah

RECENZE: Melancholie skupiny Ille vtahuje

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ille je pražská skupina, v jejímž čele stojí zpěvačka Olga Königová. Je autorkou melodií, napsala k nim texty a její projev je stejně náladotvorný jako hudba, se kterou její formace přichází.

Foto: Supraphon

Ille: Ve tvý skříni

Článek

Debutové album Ve tvý skříni vychází dnes a jedenáct písniček na něm představuje alternativní pop.

Před melodickou pestrost a nápaditost stavějí Ille atmosféru svých písní. Celá kolekce se nese v melancholickém duchu, písně jako by přicházely odkudsi ze severu, jako by se pod nimi podepisovala okouzlenost přírodou Skandinávie a Islandu.

Königová má navíc zajímavý projev. Vystupuje ledabyle, chladně, technicky nevytříbeně, někdy spíš vypráví, než zpívá. Tím funkčně dokresluje náladu toho, co jako autorka písničkám v hudbě i v textech dala.

Potíž je, že je nahrávka postavena na skladbách v pomalém či středním tempu, pročež na ploše dvaačtyřiceti minut působí poněkud monotónně. Ille nicméně sázejí na to, že své posluchače získají především neobvyklou atmosférou písniček, na české hudební scéně nepříliš běžnou.

Dobře k tomu pasuje obal bookletu a také písnička Ledňáčci, kterou si Ille půjčili od Vypsané fixy, a zpěvák Márdi v ní hostuje. Zkušeností albu nesporně pomohl i producent Dušan Neuwerth. I proto vyhlíží na debut velmi promyšleně a cílevědomě.

Ille: Ve tvý skříni

Supraphon, 41:45

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám