Hlavní obsah

Na hip hop přijelo do Hradce 20 tisíc fanoušků z celé Evropy

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystoupení amerického rappera Kendricka Lamara uzavřelo v noci na neděli 12. ročník jednoho z největších evropských hiphopových festivalů, který se od středy konal ve Festivalparku na letišti v Hradci Králové. Naditý program si nenechalo ujít na 20 tisíc fanoušků. Přijeli doslova z celé Evropy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na Hip Hop Kemp se vypravilo 20 tisíc návštěvníků z celé Evropy.

Článek

„Na pódium se tu postavil člověk, který hýbe aktuálním hiphopovým světem bok po boku s legendami, které ho vytvářely. Kendrick Lamar navázal tam, kde De La Soul, Big Daddy Kane a Lords of the Undreground skončili,“ připomněl Vojtěch Koval z pořádajícího

Festivalpark Production další slavná jména, která byla součástí line-upu letošního ročníku festivalu.

Celkem bylo odehráno na 50 hodin hudební produkce. Objevil se tu i autor virálního hitu Harlem Shake DJ Baauer nebo americký producent Apollo Brown, který na pódiu prezentoval své nekompromisní beaty a pak prohlásil, že Hip Hop Kemp si zaslouží označení nejlepší festival v Evropě. S tím bude souhlasit i naprostá většina milovníků tohoto hudebního žánru. A že se sem sjeli doslova z celého kontinentu.

Poláci měli větší ovace 

Česká hiphopová scéna, která samozřejmě nemohla chybět, tak ze sebe musela dostat to nejlepší, aby v tomto srovnání nezapadla. Skvěle to rozjela páteční produkce Prago Union na Live stage, na něž navázal Vladimir 518 nebo sobotní vystoupení dua Ektor a DJ Wich. Silné zastoupení na kempu měli už tradičně účinkující z Polska. Energií nabytá vystoupení představili Te-Tris & Wena, Miuosh a Kato Band nebo JWP & Bez cenzury.

O skvělou atmosféru se zasadili nejen sami umělci, ale i kotel polských fanoušků, které pod pódiem provázel každou z jejich produkcí. To se bohužel nedalo říct o české podpoře domácích interpretů. Naši hiphopeři zřejmě své emoce neumějí prodat tolik jako Poláci.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Exhibice na Hip Hop Kempu

„Už na středeční Warm-Up party dorazilo 11 tisíc lidí. Ve čtvrtek, hned první den hlavního programu, jsme vyprodali VIP lístky, víc lidí už se do VIP stanového městečka prostě nevešlo. Hlavní stanové městečko jsme museli dvakrát rozšiřovat, aby se do něj vešli všichni návštěvníci,“ neskrývá spokojenost mluvčí akce Petra Kejklíčková. Ujal se i doprovodný program s rajčatovou bitvou, na kterou padlo na 600 kilogramů zeleniny, dívčími zápasy v čokoládě, novinkovou válkou barev, ale i nezbytných freestyle battle rap soutěží, kde mohl změřit své síly kdokoliv.

V souvislosti s festivalem řešila policie asi sto událostí, převážně drobné krádeže v obchodních domech, krádež telefonu nebo přestupky v dopravě. Podle policejní mluvčí Hany Klečalové bylo dopadeno asi 17 řidičů pod vlivem alkoholu.

První dva ročníky Hip Hop Kempu se konaly v Pardubicích, odkud se však kvůli potížím s hlukem museli organizátoři přesunout. Nové zázemí našli v sousedním Hradci Králové v areálu Stříbrného rybníku. Ten však kapacitně nestačil, proto se od roku 2005 koná festival na místním letišti. Rekordní účast 25 tisíc návštěvníků přinesl jubilejní 10. ročník v roce 2011, letos přišlo o asi 2,5 tisíce lidí víc než loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám