Hlavní obsah

Africký Jupiter, taneční i kytarový

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hitparádě World Music Charts Europe výrazně stoupá novinka Hotel Univers projektu Jupiter & Okwess International, za nímž stojí konžský muzikant a zpěvák Jupiter Bokondji. Ten hledal svou hudební cestu jak v Kongu, tak na rockové a funky scéně.

Foto: jupiter-okwess-international.com

Jupiter and Okwess: Hotel Univers

Článek

Jupiter se pod vlivem západní muziky (James Brown, Rolling Stones) přiklonil ke kytarové world music, v níž se bluesová sóla mísí s bohatými rytmy perkusionistů. Hraje houpavé skladby blížící se reggae, ale i ostřejší funky a afro rytmy.

Narodil se v Kinshase před 48 lety. Jeho babička šamanka ho zasvětila do rytmů, jež mají člověka léčit. Malý Jupiter tak hrával na svatbách nebo pohřbech, ale pak se z Afriky díky otci přesunul do východního Berlína, kde navzdory komunistické propagandě mládež uctívala Rolling Stones a Led Zeppelin. Jeho první amatérská skupina se jmenovala Der Neger (ten negr) a v undergroundu byla prý dost populární.

Ve dvaceti se musel vrátit do Konga, ale hrát už nepřestal a vymýšlel vlastní moderní zvuk, který mohl některým místním připadat těžko pochopitelný. V osmdesátých letech měl skupinu Bongofolk a v devadesátých zformoval avantgardní skupinu Okwess International, stále se ale neproslavil mimo Afriku.

Až v roce 2004 potkal Francouze Renauda Barreta a Florent de la Tullaye a začali spolu natáčet písničky, z nichž byl nadšený. „Věděl jsem, že se něco takového stane, byl jsem o tom přesvědčen,“ zavzpomínal Jupiter.

V roce 2007 o něm natočili i film Jupiter Dance, kde představil ulice Kinshasy a mnoho mladých neznámých talentů. V roce 2011 už spolupracoval na desce s Damonem Albarnem ze skupiny Blur Kinhasa One Two.

Reklama

Výběr článků

Načítám