Hlavní obsah

Český tanec boduje v Edinburghu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Jak se asi cítí bývalý slavný boxer Muhammad Ali prohrávající boj s Parkinsonovou chorobou? A dá se to vyjádřit tancem? Pokusil se o to soubor Spitfire Company and Damúza Theater s tanečnicí Markétou Vacovskou a zpěvačkou Lenkou Dusilovou. A soudě podle ohlasu na jejich představení na prestižním letním uměleckém festivalu Fringe ve skotském Edinburghu úspěšně.

Foto: Spitfire Company

Zleva Petr Boháč, Markéta Vacovská a Lenka Dusilová přebírají Herald Angel Award.

Článek

Za představení One Step Before the Fall jim v sobotu udělil deník The Herald jednu ze čtyř cen Herald Angel. Kritici deníku pro ně vybírají to nejlepší z představení všeho druhu, které v létě v Edinburghu probíhají. Češky tak uspěly v konkurenci téměř 24 000 umělců z celého světa.

„Každé představení pro mne znamená prožít znovu celý život Mohammada Aliho a v počtu představení je těch životů hodně a příběh po každé prožíváme na sto procent“, řekla po převzetí ceny Markéta Vacovská. Kromě této prestižní ceny si One Step Before the Fall získal vysoké ocenění kritiků deníku Scotsman a dalších.

Foto: Martin Mařák

Představení One Step Before the Fall

Pozornost kritiků vzbudilo i tanečně vizuální představení S/He Is Nancy/ Joe Miřenky Čechové a Tantehorse a kladný kritický ohlas vyvolala i inscenace Kolik váží vaše touha? skupiny VerTeDance.

Edinburgh Festival Fringe probíhá téměř celý srpen po celém Edinburghu a hostí přes 2 500 inscenací. České soubory zde vystupují jako součást přehlídky současného českého tance pořádané Českým centrem Londýn pod hlavičkou Czech Dance Showcase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám