Hlavní obsah

Ostravský koncert roku se blíží, Glass dorazí 16. srpna

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé největší hudební událost letošního roku, koncert fenomenálního amerického hudebníka a průkopníka minimalismu Philipa Glasse, je téměř za dveřmi. Vstupenky na vystoupení legendárního skladatele a jeho Philip Glass Ensemble, které se uskuteční v pátek 16. srpna v ostravském Gongu, rychle mizí z předprodejů.

Článek

„Vzhledem k vysoké kapacitě Gongu asi nebude úplně vyprodáno, zájem o vstupenky ale s blížícím se koncertem začíná stoupat, a to i díky slevám, které jsme nabídli omezenému počtu studentů,“ uvedla zástupkyně pořadatelů Kristýna Konczyna.

Philip Glass nebude v České republice koncertovat poprvé. V roce 1997 vystoupil v Praze spolu s beatnickým básníkem Allenem Ginsbergem, podruhé se vrátil v roce 2009, kdy zahrál v Kongresovém centru.

Pětihodinová kompozice

Tentokrát však Philip Glass představí jedno ze svých nejrozsáhlejších a zároveň posluchačsky i interpretačně nejnáročnějších děl. „V případech dosavadních pražských koncertů šlo spíše o komorní recitály, na kterých zazněly kratší skladby. Nyní Philip Glass vystoupí poprvé v České repubice s celým svým ansámblem a zahraje pětihodinovou kompozici Music in Twelve Parts,“ řekla Konczyna.

Philip Glass do Ostravy přicestuje už ve středu, o den později navštíví vzdělávací institut Ostravské dny. V pátek pak svým koncertem odstartuje navazující Festival Ostravské dny, který je zaměřený na novou a experimentální hudbu.

Monumentální skladba Music In Twelve parts (Hudba ve dvanácti částech) představuje vyvrcholení Glassova minimalistického období sedmdesátých let minulého století. I přes náročnost, kterou skladba svou hudební strukturou a délkou klade na posluchače, je i po téměř čtyřech desetiletích od své premiéry stále ve světě velmi populární. Autor své dílo rozdělil dvěma dvacetiminutovými a jednou hodinovou přestávkou. Pro soubor Philip Glass Ensemble, který jako jediný může skladbu hrát, jde o jedno z interpretačně nejnáročnějších děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám