Hlavní obsah

RECENZE: Kouzlo tureckého Istanbulu stále láká

Právo, František Cinger

Irský rodák Laurence O’Bryan (1970), který první povídku napsal už jako desetiletý školák, zvítězil v roce 2007 na semináři tvůrčího psaní v jižní Kalifornii s příběhem nazvaným Istanbulská mozaika. Po čtyřech letech ho nabídl čtenářům jako thriller, který byl přeložen do deseti jazyků v pětadvaceti zemích.

Foto: Knižní klub

Laurence O´Bryan: Istanbulská mozaika

Článek

Je to kouzlo města na pomezí Evropy a Asie, které stále láká spisovatele, turisty i uměnovědce, v tomto případě Seana Ryana z britského Institutu aplikovaného výzkumu, který s kolegou Alekem Zegliwským v rámci projektu UNESCO dokumentoval mozaiky v chrámu Hagia Sophia. A najednou musí Sean opět do Istanbulu identifikovat mrtvé kolegovo tělo.

Hagia Sophia je původně byzantská křesťanská svatyně Boží moudrosti, vystavěná v letech 532 až 537. Po dobytí Konstantinopole Mehmedem II. v roce 1453 byla upravena na mešitu a dostavěny byly i čtyři minarety. V roce 1934 v rámci Atatürkových reforem byla sekularizována a od té doby slouží jako muzeum.

Není divu, že inspirovala O’Bryana k současnému příběhu spojujícímu minulost města s nebezpečím terorismu. Je to napětí mezi řeckými kořeny chrámu a hrdostí současného Turecka, které dodává thrilleru mimořádnou atmosféru, stejně jako Seanovy vzpomínky na mrtvou ženu Irene, padlou v Afghánistánu, a tajemství britských tajných služeb, které mu v osobě Petera Fitzgeralda a Isabely Sharpové pomáhají rozmotat záhady kolem Alekova proniknutí do tajemství ohrožujících smrtelně jak Turecko, tak i Londýn.

I když autor v doslovu praví, že žádné podzemí pod chrámem Boží moudrosti i nedalekým chrámem Hagia Eiréné není, byť jím nechává své hrdiny procházet, dokázal vytvořit příběh, které čtenáře táhne dál a dál.

Spojil odkaz dávných byzantských císařů se současným světem a napsal thriller inspirující k dalšímu seznamování se s divukrásným centrem Osmanské říše.

Obdivovatelé jeho stylu se mohou těšit dál, protože tento pilný autor loni vydal Jeruzalémskou mozaiku a letos se chystá 10. října nabídnout údajně „krvavou“ Manhattanskou mozaiku.

Laurence O’Bryan: Istanbulská mozaika

Euromedia Group, k. s. – Knižní klub, přeložila Edda Němcová, 392 stran, 279 Kč

Hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám