Hlavní obsah

Woody Allen chce být znovu sólovým bavičem, rád by se vrátil k stand-up comedy

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se dostane do českých kin nový film Woodyho Allena Jasmíniny slzy. Slavný americký režisér však v minulých dnech nehovořil pouze o svém novém snímku.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK a Profimedia.cz

Dva přátelé, kteří se navzájem inspirují: Woody Allen a Mort Sahl

Článek

Pustil se i do úvah o návratu ke svým uměleckým kořenům. Přitahuje jej totiž stand-up comedy, žánr, který je ve Spojených státech a v západní Evropě velice populární.

Při stand-up comedy se bavič na malém pódiu postaví před publikum a během několika minut ho baví vtipy, zpěvem či improvizovanými scénkami. U nás je tento druh zábavy realizován úspěšným televizním pořadem Na stojáka. Amerika má v tomto druhu umění své hvězdy.

Jednou z nich je dnes již šestaosmdesátiletý Mort Sahl. Allen jím byl před mnoha lety fascinován při jeho vystoupeních v New Yorku, a když jej nedávno na pódiu viděl opět, byl nadšen.

Filmový scénář vyvolá smích čas od času. Na pódiu při živém vystoupení je tomu ale jinak

Reportér listu New York Times Dave Itzkoff dělal před několika dny s Allenem rozhovor. Článek vyvolal rozruch, protože v něm režisér prozradil, že inspirován Sahlovými vystoupeními v hotelu Carlyle zvažuje svůj možný návrat ke stand-up comedy.

„Od té doby, co jsem ho viděl, si s tou myšlenkou pohrávám. Je to ale náročné. Jenom dát dohromady hodinu nápadů, o kterých bych mluvil, by dalo hodně práce,“ řekl Allen v rozhovoru. „Mort Sahl je člověk, díky němuž jsem stanul na scéně. To on mě inspiroval. Když jsem ho nedávno znovu viděl, pomyslel jsem si, jak to může ještě dělat. Byl stejně skvělý jako před lety. Bylo by mi příjemné, kdybych i já ještě mohl takto před diváky vystoupit.“

Režisér prý začal prohledávat své staré zápisky a zkoušel zjistit, zda by našel dost inspirace. „Vyžaduje to ohromný kus práce. Je třeba připravit více než hodinový pořad vyvolávající salvy smíchu. Filmový scénář vyvolá smích čas od času. Na pódiu při živém vystoupení je tomu ale jinak.“

Kariéru sólového baviče započal Allen v roce 1961. Poprvé to zkusil v klubu Duplex v Greenwich Village, brzy dostal šanci i v jiných podnicích a ukázky jeho vystoupení z 60. let vyšly také na nahrávkách.

Sahlova reakce

Blogger užívající přezdívku FishbowlNY byl zvědavý, jak Sahl zareaguje na to, že by mohl být Allenovou múzou, a poslal mu e-mail. Přišla následující odpověď: „K vaší otázce, proč mohl být Woody inspirován vystoupením v hotelu Carlyle, mohu říci jen to, že mám ve své show témata, jako jsou filmy, režiséři, začátky komedií, stereotypy v komedii, které jistě zaznamenal, a zážitky, které jsme prožili společně. Smáli jsme se, když jsme jednou vzpomínali, jak jsme probírali možnost, že skončíme s komedií a pustíme se do restauratérství, abychom měli kam po večerech chodit. Připojil se k nám Dick Cavett, přítel, kterého známe přes padesát let. Dick se ale dál učil anglicky. Já a Woody ne.“

Šestasedmdesátiletý Richard Alva „Dick“ Cavett je bývalý moderátor talkshow, který je známý svým konverzačním stylem a diskusemi do hloubky. Jeho kariéra trvá od roku 1959.

Vzhůru do Francie!

Těžko říci, zda se Allen ke stand-up comedy vrátí. Jeho nejbližší budoucnost je ale jasná. Podle dřívějších informací se chystá do Francie, kde bude natáčet nový film s britským hercem Colinem Firthem a americkou herečkou Emmou Stoneovou.

Vrátí se tak na půdu, kde vznikl jeho komerčně nejúspěšnější snímek Půlnoc v Paříži, za jehož scénář dostal Oscara.

Snímek Jasmíniny slzy natočil v domovském New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám