Hlavní obsah

RECENZE: Úterní ženy sedm dní bez, píše Monika Peetzová

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm dní bez, rozumějme bez jídla (ale fantazii se meze nekladou), se jmenuje druhá kniha německé prozaičky a scenáristky Moniky Peetzové. Volně navazuje na prvotinu Úterní ženy, příběh pětice kamarádek scházejících se každé první úterý v měsíci v oblíbené restauraci.

Foto: nakladatelství Host

Monika Peetzová: Sedm dní bez

Článek

Kritici jednoduchosti příběhu Evy, Caroline, Estelly, Kiki a Judith, kteří připomínali americký seriál Sex ve městě s tím, že v příběhu nedojde na sex ani na město, by měli vzít v úvahu, že se románu o pomoci zrovna ovdovělé Judithě prodalo jen v prvním půlroce sedm set tisíc kusů a práva byla prodána do třinácti zemí.

Mezi nimi i k nám, a tak čtenáři, především však čtenářky, mohou sáhnout po lákavém pokračování.

Tentokrát se do „potíží“ dostává Eva a pozvání na týdenní pobyt na hrad Achenkirch přijmou všechny kamarádky, které předtím cestovaly s Judithou do Lourd. Kdo nevydrží a přečte si, že vesnice ani hrad Achenkirch neexistují, jak autorka poctivě přiznává, nemusí litovat. Nejde totiž ani tak o prostředí, ve kterém se dávné přítelkyně sešly, ale o jejich vtipnou konverzaci, postupné odhalování životních zážitků, ba celých osudů.

Romantický příběh nabývá podoby až detektivní, protože Eva se nemůže smířit s tím, že přesně neví, kdo je její biologický otec, a tak vlastně využije nabídky „wellness týdnu“ k vlastnímu prospěchu.

Není proč prozrazovat závěr, který se však bude týkat opět všech mladých žen. Spíš je na místě se zamyslet, co láká čtenáře k tomuto žánru a v čem spočívá literární mistrovství autorky, která dokáže udržet nejen jejich pozornost, ale s pomocí příběhů každé z žen zaujmout, pobavit i přivést k zamyšlení.

Zdá se, že stejně jako v loňském roce prvotina Úterní ženy, tak i volné pokračování je ideální nabídkou k letnímu čtení. S vědomím, že nejen ženských trápení je dost a dost, a že je tedy možné se těšit opět na další díl.

Monika Peetzová: Sedm dní bez

Host, přeložila Vladana Hallová, 286 stran, 289 Kč

Hodnocení 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám