Hlavní obsah

Atoms for Peace skončili spolupráci se Spotify

Právo, Jaroslav Špulák

Americko-britská kapela Atoms for Peace nečekaně skončila spolupráci s hudebním portálem Spotify. Své rozhodnutí zveřejnila prostřednictvím sítě Twitter.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thom Yorke stojí v čele kapely Atoms for Peace.

Článek

Podle zpěváka a kytaristy Thoma Yorka služba Spotify neplatí mladým interpretům. „Už ji dál nemůžeme podporovat,“ napsal na Twitter Nigel Godrich, klávesista formace Atoms for Peace. Portál navíc označil za nevhodný pro novou hudbu.

„Mladým umělcům, jejichž nahrávky jsou na Spotify, server neplatí,“ přidal se Yorke s tím, že z příspěvků těží pouze akcionáři.

Představitelé hudebního serveru, který využívá přibližně 25 miliónů lidí, na kritiku reagovali slovy, že jsou na začátku v budování populární, dobře vydělávající služby, ze které chtějí získané prostředky investovat do podpory nových talentů. Zároveň vyzvali Yorka s Godrichem k osobnímu setkání.

Do debaty se na Twitteru zapojil také britský hudební producent Stephen Street, který Yorka obvinil z pokrytectví. Tvrdí, že to byl on, kdo devalvoval hodnotu hudby rozhodnutím nabídnout album Radiohead, In Rainbows, z roku 2007 ke stažení za libovolnou cenu nebo zdarma.

„To, co se dělo kolem In Rainbows, pro mě bylo projevem důvěry. Ukázalo se, že si lidé nové hudby cení. A totéž bychom chtěli i od Spotify,“ reagoval Yorke.

Reklama

Výběr článků

Načítám