Hlavní obsah

Nové knihy: Martínek, Pehe, Geiger, Krawža, Davis

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehled novinek zahajujeme připomenutím dvou titulů vážících se k výročí misie soluňských bratří z pera Vladimíra Vavřínka a Jindřišky Jarošové. Pokračujeme povídkami Lubomíra Martínka a románem Jiřího Peheho. Z překladové literatury jsou to romány německého autora Arno Geigera a lužickosrbského prozaika Jurije Krawži. O detektivku se postarala rodačka z Dublinu Jane Caseyová. Nádavkem další komiksový sešit kocoura Garfielda.

Článek

Vladimír Vavřínek:

Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem

Nové knihy

Autor se vrací k tématu, aby s využitím nových vědeckých poznatků znovu vyprávěl příběh cyrilometodějské misie a ukázal, jak souvisela s bojem moravských vládců o nezávislost jejich státu na francké říši, ale i s velmocenskými zápasy tehdejšího světa.

Vyšehrad, 384 stran, 328 Kč

Jindřiška Jarošová:

Svatí kacíři aneb Reportáž nejen z Velké Moravy

Nové knihy

Ve velkolepé fresce osudů soluňských bratří poznává čtenář dějiny Velké Moravy jako průsečíku zájmů byzantské a arabské říše, formujících se západoevropských států a dalších mocenských vlivů. Kniha je historickým komentářem k jedné z kapitol šíření křesťanství.

Radioservis, 376 stran, 299 Kč

Lubomír Martínek:

Let želvy

Nové knihy

Vypravěč třinácti krátkých próz, které navazují na soubor Olej do ohně, je svědkem osudů, jejichž aktéři se z pohodlného lpění na předsudcích nebo z marnivé touhy vyhovět očekávání okolí zaplétají do sítí sebeobelhávání a dobrovolně se vzdávají vlastní svobody a důstojnosti.

Revolver Revue, 161 stran, 224 Kč

Jiří Pehe:

Mimořádná událost

Nové knihy

Někdejší bezdomovec Hobo si „na pomezí života a věčnosti“, kde se ocitl po pádu na dno opuštěné šachty, v duchu přehrává setkání s neznámým mužem, který ho nedávno navštívil v jeho osamělém doupěti izolovaném od civilizace. Jejich setkání však nebylo náhodné.

Prostor, 180 stran, 247 Kč

Arno Geiger:

Starý král ve vyhnanství

Nové knihy

Autor vypráví o otci, jemuž pomalu vynechává paměť, a který se přestává orientovat v přítomnosti. Otevřeně a laskavě ho syn začíná znovu poznávat, naslouchat jeho zdánlivě nesmyslným a často poeticky znějícím větám, vyprávějícím o dnešku i včerejšku.

Mladá fronta, přeložil Tomáš Dimter, 168 stran, 249 Kč

Jurij Krawža:

Čertova kovárna

Nové knihy

Novela zastupuje v lužickosrbské literatuře vzácný žánr fantasy, ale ve skutečnosti je to dílo vícevrstevnaté s tématem Lužice nemilosrdně ničené povrchovými doly. Za oběť jí padá jak příroda a krajina, tak tradiční způsob života, kultura a samozřejmě i mezilidské vztahy.

Dauphin, přeložila Zuzana Bláhová, 224 stran, 248 Kč

Jane Caseyová:

Oheň

Nové knihy

V londýnských parcích řádí brutální vrah, který své oběti, mladé ženy, nejdřív ubije, a pak spálí. Případ se dostane do rukou mladé ambiciózní kriminalistky Maeve Kerriganové, která v něm vidí především velkou šanci prosadit se v převážně mužském světě oddělení vražd.

Argo, přeložila Veronika Volhejnová, 364 stran, 398 Kč

Jim Davis:

Garfield přežije nejsilnější

Nové knihy

Trvalo mu pár měsíců, než se ve svém 39. sešitu vyhrabal z pelechu, nasnídal, posílil se kafem s úderností atomové bomby, dal si dopoledního šlofíka, naobědval se, zkazil Jonovi vážný vztah, dal si odpoledního šlofíka, skopl Oddieho ze stolu a dal si svačinu...

Crew, přeložil Filip Škába, 64 stran, 99 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám