Hlavní obsah

The Parov Stelar Band: Elektronika dělá swing pikantní

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parov Stelar je umělecký pseudonym rakouského dýdžeje Marcuse Füredera. Je jednou z nejvýznamnějších postav electro swingu a hlavní personou skupiny The Parov Stelar Band. Ta se představí příští týden na festivalu Rock for People v Hradci Králové.

Foto: Janošec Michal, ČTK

Koncert Parov Stelar Bandu

Článek

Můžete popsat prostředí, ve kterém skládáte hudbu?

První krok je, že na sebe nechám působit určitou hudební myšlenku, která mě napadne a nejde mi z hlavy. Dalším krokem je jít do studia a dát ji dohromady se skvělým zvukem nebo vokálem. Většinou skládám ve svém studiu v Horním Rakousku, ale pro nedostatek času, který vzniká třeba kvůli turné, jsem se naučil skládat všude. Takže si často vytvářím rozličná nahrávací studia v zákulisí koncertů.

Pro mé aktuální EP The Invisible Girl od Parov Stelar Trio jsem našel úžasnou inspiraci ve městě Palma na Mallorce. Rád tam po turné dobíjím energii, našel jsem tam svůj domov daleko od domova.

Jaké emoce podle vás vyvolává vaše hudba v lidech?

V různých písních chci vyjádřit různé nálady. Nechci, aby všechny evokovaly tutéž emoci. Mám na svých albech veselé i velmi tiché písničky. Nejdůležitější pro mě vlastně je samotný fakt, že hudba je nosičem veškerých pocitů.

Je to můj způsob, jak se dělit o všechny pocity a zážitky. Takže jestli to funguje a v lidech to vyvolává rozličné emoce, můj osobní cíl je splněn.

Ve své tvorbě mísíte elektronickou hudbu a swing. Přirovnal jste to ke spojení čokolády a chilli. Co z toho je čokoláda?

Swing bych definoval jako čokoládu a elektroniku jako chilli. To ona doplňuje swing svou ostrostí a dělá ho pikantním.

Jste fanoušek nějaké kapely, která vystupuje na Rock for People?

Queens of the Stone Age jsou úžasní. Vždycky se na festivalu rád projdu a sleduji jiné umělce. Poslouchat novou hudbu je vždy skvělý zážitek.

Reklama

Výběr článků

Načítám