Hlavní obsah

Slavnosti staré hudby na Hradě a v Břevnovském klášteře. S Händelem i Vivaldim

Novinky, Stanislav Dvořák

V atraktivních historických lokalitách Pražského hradu, Břevnovského nebo Anežského kláštera a zámku Troja proběhnou od 14. července do 6. srpna Letní slavnosti staré hudby, letos ve stylu Říma.

Foto: Smart Communication

Cantus Cölln

Článek

Představí se zahraniční i domácí interpreti v čele s ansámblem Cantus Cölln, pěvcem Carlosem Menou, souborem Arte dei Suonatori či sopranistkou Claire Lefilliâtre. V programu nechybí rezidenční orchestr Collegium Marianum.

"Festival návštěvníkům nabídne ve skvostných historických prostorách Pražského hradu, Anežského a Břevnovského kláštera, Novoměstské radnice nebo zámku Troja vhled do klíčových momentů hudebních dějin věčného města, od rané italské renesance přes vrcholy vokální polyfonie a počátky instrumentálního baroka až k velkolepým orchestrálním dílům G. F. Händela a operním áriím A. Vivaldiho. Poprvé letos festival přichází s novinkou doprovodné akce," oznámila Silvie Marková.

Händel i kantáty na Hradě

Festival bude zahájen přímo ve Španělském sále Pražského hradu, kde vystoupí němečtí Cantus Cölln. Pro program Theatrum sacrum (18. července) nastudovali římská oratoria a kantáty ze 17. století, díla Marka Marazzoliho, Giacoma Carissimiho a Johanna Caspara Kerlla.

Kostel sv. Salvátora uprostřed kláštera sv. Anežky České zažije 24. července magickou přeměnu v Cappellu Sistinu, již pod vedením Vojtěcha Semeráda zprostředkuje vokální ansámbl Cappella Mariana, který připomene renesanční mistry, a 25. července vystoupí na Novoměstské radnici norský flétnista Jostein Gundersen s ansámblem Currentes. Španělé Carlos Mena a teorbista a kytarista Enrik Solinís se souborem Euskalbaroquensemble představí 29. července mistry raného baroka v Troji.

Nakonec se 6. srpna ve Španělském sále spojí zvuk barokní orchestry Arte dei Suonatori z Polska a pražského souboru Collegium Marianum, aby podpořili soprán Claire Lefilliâtre v dílech Vivaldiho, Scarlattiho, Corelliho i Händela.

Více informací je k dispozici na www.letnislavnosti.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám