Hlavní obsah

Slovensko-český film Až do města Aš byl oceněn v Linci

Slovensko-české drama režisérky a scenáristky Ivety Grófové Až do města Aš bylo oceněno v soutěži festivalu Crossing Europe v Linci. Filmařka v tomto rakouském městě převzala zvláštní uznání, oznámil producent Jiří Konečný ze společnosti Endorfilm. Přehlídka se soustřeďuje na mladé autorské evropské filmy.

Foto: MFFKV

Až do města Aš

Článek

Loni v říjnu získal tento hraný debut Ivety Grófové cenu na polském mezinárodním festivalu Tofifest v Toruni. Snímek, který byl kandidátem Slovenska na Oscara, tam obdržel cenu za nejlepší režii, odvážnou po formální stránce. Získal cenu i v Bratislavě, ocenila ho slovenská kritika a byl zařazen do dlouhodobé přehlídky českých filmů, která se právě koná v USA.

Syrový příběh mladé Slovenky, jejíž životní ambice byly nemilosrdně zničeny brutální realitou současné Evropy, měl světovou premiéru loni na festivalu v Karlových Varech, kde zahajoval soutěžní sekci Na východ od Západu. Byl vybrán i na prestižní Londýnský filmový festival, na festival Message to Man do Petrohradu, na festival v Bergenu, do hlavní soutěže v Seville, v Turíně a v Lucemburku.

Grófová v něm vypráví příběh mladé naivní dívky, která opouští rodinu na Slovensku a vydává se za lepším životem do vzdálené Aše. Její divoká spolubydlící ji seznamuje s odvrácenou stranou života v tomto pohraničním městě, do kterého se hrdinka stále hlouběji propadá.

"Pro mě bylo důležité zachytit co nejvěrněji motivace dívky z tohoto prostředí k drsným životním rozhodnutím, která se na povrchu mohou zdát být amorální," uvedla Grófová. Byla i autorkou námětu a spolu s Markem Leščákem napsala scénář. Na plátně se objevili Dorota Billá, Silvia Halušicová a Robin Horký. Film vznikl v koprodukci společností Protos Productions, Endorfilm a Punkchart films, podílela se na něm i Česká televize. Finančně ho podpořilo slovenské ministerstvo kultury, jeho audiovizuální fond, a také fond pro podporu české kinematografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám