Hlavní obsah

Support Lesbiens: V podstatě jsme nová kapela

Právo, Jaroslav Špulák

Loni na podzim odešli z tehdejší sestavy Support Lesbiens čtyři členové a založili novou skupinu. Kytarista a zakladatel Hynek Toman zůstal sám a stál před rozhodnutím, zda kapelu pohřbít, nebo jí vdechnout nový život. Rozhodl se pro to druhé, a tak jméno Support Lesbiens z české hudební mapy nemizí.

Foto: Support Lesbiens/Petr Kurečka

Zleva Filip Fendrych, Czenda Urbánek, Hynek Toman, Jan Andr a Rae.

Článek

Bolí tě ještě podzimní odchod čtyř spoluhráčů?

Je pravda, že když si na to vzpomenu, tak tomu stále nerozumím. V určité chvíli jsem si ale řekl, že za tím udělám tlustou čáru, nebudu se trápit tím, co se říká, a dám dohromady novou sestavu.

Bylo to jasné rozhodnutí?

Váhal jsem, hodně jsem o tom přemýšlel. Jakmile jsem se ale rozhodl, řekl jsem si, že stěžejní jsou činy. Důležité bude, jaké napíšeme a nahrajeme písničky, jaké budou koncerty, veřejné mínění a reakce fanoušků. To jediné nás teď zajímá.

Oslovil jsem kamarády, u kterých vím, co od nich můžu čekat a jak hrajou.

Kdy začala nová sestava vznikat?

Dával jsem ji dohromady až poté, kdy jsme s bývalými spoluhráči dostáli svým závazkům. Turné se přelilo z loňska do letošního roku a odehráli jsme pak ještě vystoupení v březnu. Potom jsem si dal týden pauzu a během ní se rozhodl, že budu pokračovat dál. Začal jsem přemýšlet nad novými spoluhráči a oslovil jsem kamarády, u kterých vím, co od nich můžu čekat a jak hrajou.

Například bubeník Rae, který jinak hraje ve skupině Clou, je muzikant, na kterého se na koncertech rád koukám. Má v sobě neuvěřitelnou energii a já věděl, že bych chtěl při vystoupeních nových Support Lesbiens dát lidem víc energie a radosti.

Co bys dělal, kdyby ses rozhodl nepokračovat dál?

K tomu jsem se vůbec nedostal. Přemýšlel jsem jen o tom, jestli jít dál. Ale když se na to ptáš… nevím, co bych dělal. Možná bych šel někam pracovat, možná bych podnikal, ale současně bych zůstal producentem, protože to je činnost, která mě baví. Věnovat se jí ostatně budu souběžně s hraním v nových Support Lesbiens.

Máte již za sebou první zkoušky. Jaké z nich máš pocity?

Jsem přesvědčen, že to bude fungovat. Musím se přiznat, že jsem od počátku moc optimistický nebyl, takže to, co se odehrává ve zkušebně, mě mile překvapuje a baví.

Bubeník Rae Clou neopustil. Znamená to, že budete řešit termíny koncertů a nahrávání s nimi?

Když jsem ho oslovil, řekl jsem mu, že nechci blokovat Clou. Dohodli jsme se, že když budou mít koncert, my hrát nebudeme. Máme totiž velmi dobré vztahy. Našeho nového baskytaristu mi ostatně doporučil kytarista Clou Petrock, který mi řekl, že jejich druhý kytarista Filip Fendrych je původně baskytarista, navíc výborný, a jestli se nechci zeptat i jeho.

Nový zpěvák Support Lesbiens Czenda Urbánek je zase členem skupiny Post-It. Tam potíž nebyla?

Nahradit bývalého zpěváka Kryštofa Michala je velice těžké, toho jsem si byl vědom od první chvíle. S jeho odchodem došlo k tomu, že nám sice zůstala značka Support Lesbiens, ale začínáme vlastně od začátku, v podstatě jsme nová kapela. Ve chvíli, kdy neprojdeme u publika, tak to skončí.

Přemýšlel jsem tedy nad tím, jestli mám na post zpěváka oslovit někoho, koho všichni znají a jehož jméno je zárukou kvality. Nakonec jsem se rozhodl vzít si někoho, koho znám, baví ho muzika, skvěle zpívá a může překvapit. Czenda takový je.

Když jsem za ním přišel, řekl mi, že se Post-It na konci loňského roku rozhodli přerušit činnost. Byla to pro mě nová informace. Šel jsem za ním totiž s tím, že s Post-It až tolik nehrají, a tak by mu bokovka u Support Lesbiens nemusela vadit.

Jaké budou vaše nové písničky?

Nová tvorba bude trochu jiná než dosud. Už jenom proto, že namísto druhé kytary jsou v sestavě klávesové nástroje, na které hraje Jan Andr.

Písničky zůstanou ale pořád písničky. Ty nové budeme postupně doplňovat do repertoáru. Za týden jdeme natáčet první singl a na začátku května k němu budeme natáčet videoklip.

V létě budeme hrát a především připravovat nové album, které bychom rádi vydali na podzim. Na přelomu listopadu a prosince odehrajeme tři koncertní křty v Praze, Brně a Ostravě.

Budou nové texty v angličtině?

Ano. Czenda je výborný angličtinář a texty si bude psát převážně sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám