Hlavní obsah

Obskurní obraz se zeleným obličejem má vynést milióny

Novinky, Stanislav Dvořák

Obraz Chinese Girl od Rusa Vladimira Tretčikova je některými odborníky považován za obskurní záležitost či "Monu Lisu kýče". Na středeční aukci v Londýně může údajně vynést až 750 000 dolarů (necelých 15 miliónů korun). To by bylo málo, kdyby šlo o skutečně uznávané dílo, za podobný "úlet" je to ovšem skvělá suma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Očekává se, že se obraz Chinese Girl vydraží za 750 000 dolarůVideo: Reuters

 
Článek

Prodejci dokonce tvrdí, že je to nejreprodukovanější obraz na světě, což ale mohou jen těžko dokázat. Obraz je známý spíše jen v Británii a v USA. Američanka Mignon Buhlerová ho koupila od autora v Chicagu v padesátých letech. Nyní ho prodává její vnučka. Původní cena obrazu byla prý 2000 dolarů, takže rodina udělala velmi dobrý obchod.

"Byl namalován v roce 1953 Vladimirem Tretčikovem pro americké turné, kde byl docela dobře přijat. Na konci turné obraz prodal jedné chicagské rodině, ale ještě předtím udělal kopie, a tak přišla jeho sláva," tvrdí Giles Peppiatt z aukční síně Bonhams.

Tretčikov sám tvrdil, že se mu podařilo prodat půl miliónu reprodukcí jeho Chinese Girl (Čínské dívky). Obrázek zachytil hlídačku dětí Moniku Sing-Lee, která pracovala v prádelně v Kapském Městě. Tretčikova tam velmi zaujala a najal si ji jako modelku.

Reklama

Výběr článků

Načítám