Hlavní obsah

Skupina Našrot: Je vidět, že stáří pokročilo

Právo, Jan Šída

Havlíčkobrodská rocková skupina Našrot slaví pětadvacet let existence. V sobotu si je připomene koncertem v pražském klubu Vagon, příští sobotu v novobydžovském klubu Mekka. Na otázky odpovídá zpěvák Petr „Hraboš“ Hrabalik.

Foto: Jan Šída

Petr „Hraboš“ Hrabalik prožil v Našrot 25 let.

Článek

Když skupina v roce 1988 vznikla, vytyčili jste si nějaký cíl?

Pocházeli jsme z undergroundového prostředí a jediným naším cílem bylo občas si někde zahrát. S tak tvrdou a rychlou muzikou se v té době nedalo nic jiného očekávat. Dokonce jsme ani nevěděli, jak náš styl nazvat. Teprve časem nám pozdější DJ Tráva řekl, že hrajeme hard core. Papíry na hraní jsme neměli, vystupovali jsme pouze na podzemních akcích, tedy na pozvání kamarádů a známých.

Přehodnotili jste své ambice po roce 1989?

Právě že ne. Skupina jela stále na stejné koleji undergroundových zvyklostí. Vůbec jsme třeba nedokázali marketingově využít, že se ocitla na prvním českém punk a HC sampleru, kterého se prodalo přes 100 tisíc kusů. Kromě toho Našrot subkulturně nikam nepatřil. Na punk jsme byli moc rychlí a na metal moc punkoví.

Je fakt, že myšlenkově nám byl bližší punk. Jenomže pak do Čech začaly přicházet grunge a crossover a my jimi chtěli naši muziku oživit. K tomu se dobře hodila angličtina. Navíc měl náš bývalý manažer kontakty do Rakouska a Švýcarska, což změnu jazyka také podpořilo. Tehdy došlo k našemu definitivnímu vstupu do malého ghetta alternativního rocku.

Kapela se ve své historii zapletla i s drogami a alkoholem. Jak tuto etapu hodnotíte?

Když se na to zpětně podívám, je opravdu s podivem, v jakých stavech Našrot dokázali vystupovat. Teď, po dvaceti letech, jsme zkoušeli několik starších písniček a střízliví jsme je skoro nezvládli zahrát a udýchat.

Co konkrétně chystáte u příležitosti výročí?

Chystáme sérii koncertů, na nichž budeme hrát písně ze všech alb, včetně nejstarších, česky zpívaných. To hlavní se odbude v sobotu v Praze. Někdy na jaře pak vydá vydavatelství Papagájův hlasatel na vinylu náš první demosnímek Totálně Našrot z roku 1989.

Nemáte pocit, že by Našrot měli být po dvaceti pěti letech v kariéře dál?

Vzhledem k naší liknavosti a tvrdohlavosti jsme toho dokázali docela hodně. Jistě, mohli jsme docílit větší popularity, ale vždycky, když se objevila nějaká možnost být slavnější, byl náš přístup laxní. Abych ale řekl pravdu, já jsem takhle nikdy neuvažoval. Naším cílem vždy bylo posouvat se hudebně, ne kariérně.

Reklama

Výběr článků

Načítám