Hlavní obsah

Národní knihovna představuje svatého Václava v obrazech středověkých komiksů

– Praha
Novinky, Klára Fischleinová

Výstava s názvem Svatý Václav ve středověkém komiksu bude zahájena ve čtvrtek odpoledne ve Výstavní chodbě v přízemí Národní knihovny České republiky. Barevné obrazy, jejichž hlavním hrdinou je jeden z nejvýznamnějších panovníků českých dějin, dávají postupně dohromady příběh jeho života i mučednické smrti. K vidění budou i další stovky let stará díla.

Foto: Archiv Národní knihovny České republiky

Ve čtvrtek odpoledne proběhne slavnostní zahájení výstavy Svatý Václav ve středověkém komiksu.

Článek

Umělecké kopie i zvětšeniny představují od čtvrtka 7. března do soboty 13. dubna v pražské Národní knihovně zásadní díla spojená s postavou svatého Václava. Byla vytvořena v období mezi 8. a 12. stoletím. Z této dějinné etapy se zachovaly nejrůznější deskové obrazy, nástěnné malby i knižní iluminace se svatováclavskou tematikou. Díky tomu mohla v současnosti vzniknout expozice s názvem Svatý Václav ve středověkém komiksu.

Foto: Archiv Národní knihovny České republiky

Chvíle, kdy se blíží Václavova smrt rukou bratra Boleslava. Obraz poutá výraznými barvami.

Václav patřil do třetí generace proslulých přemyslovských knížat, první vládnoucí dynastie na českém území. Během své vlády podporoval křesťanství, takže začal být krátce po zavraždění svým bratrem Boleslavem uctíván jako světec. Od té doby je jeho život motivem lidové slovesnosti i umělecké tvorby.

Středobodem aktuální výstavy jsou středověké a renesanční epické cykly, na které se lze dívat jako na předchůdce novodobých komiksů. I v těchto souborech totiž hraje hlavní roli obraz, nikoliv text. Ten je pouze v pozadí nebo chybí úplně.

Foto: Archiv Národní knihovny České republiky

U některých výjevů ze života svatého Václava chybí popisky úplně. Obraz je klíčový.

Kromě života svatého Václava si návštěvníci výstavy mohou prohlédnout například také Józuúv svitek, ukázku byzantského dvorského umění v podobě svitku z 10. století nebo nejmenší knihu žalmů na světě obsahující 150 žalmů krále Davida – Žaltář svatého Ruperta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám