Hlavní obsah

Letošní rok nabízí rekordní počet nominací na Nobelovu cenu míru

Oslo

Na letošní Nobelovu cenu míru bylo nominováno rekordních 259 kandidátů - 209 jednotlivců a 50 organizací. Konkrétní jména výbor nezveřejňuje. Ví se však, že mezi uchazeči je například pákistánská školačka Malalaj Júsufzáíová, která neohroženě bojuje za právo dívek na vzdělání, bývalý americký prezident Bill Clinton či reformám nakloněný barmský prezident Thein Sein.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Předsedové Evropské rady Herman Van Rompuy, Evropské komise José Manuel Barroso a Evropského parlamentu Martin Schulz s Nobelovou cenou za mír (zleva doprava).

Článek

Letošní Nobelova cena za mír se bude udělovat v říjnu. Loni ocenění získala Evropská unie.

Podle Lundestada lze pozorovat trend pozvolného růstu počtu nominovaných, i když to neplatí každý rok. "Odráží to rostoucí zájem o toto ocenění. Nominace přišly z celého světa," řekl tajemník výboru agentuře AFP. V loňském roce bylo na nominačním seznamu 231 jmen, v roce 2011 jich bylo 241.

Nobelův výbor přijímání nominací na letošní cenu za mír ukončil 1. února. Nominace mohou do Norska posílat tisíce lidí a organizací, například zástupci parlamentů a vlád, bývalí držitelé ceny, organizace na ochranu lidských práv nebo akademici. Právě od nich se mohou média přímo dozvědět konkrétní jména, která na seznamu figurují - výbor v tomto směru žádné informace neposkytuje ani nekomentuje.

V uplynulých letech vyvolávala rozhodnutí Nobelova výboru často kritiku, ať už cena putovala Evropské unii jako loni, americkému prezidentovi Baracku Obamovi v roce 2009 nebo bývalému palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi v roce 1994.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám