Hlavní obsah

Vendula Knopová: Dosud jsem fotoaparát nevlastnila

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězkou letošního ročníku soutěže Frame se stala Vendula Knopová. Výstava nazvaná Frame 012 probíhá v pražské Leica Gallery, kde potrvá do 10. února. Prezentuje výsledky osmého ročníku stejnojmenné soutěže, která dává příležitost mladým profesionálním fotografům a studentům fotografických škol.

Foto: Foto Jan Šída

Vítězka soutěže Frame 012 Vendula Knopová chce v budoucnu dělat především volnou tvorbu.

Článek

Co pro vás znamená vítězství v soutěži Frame 012?

Určitě nemohu říci, že by mi po vítězství vyrostlo ego. Rozhodně mě těší, když se moje práce někomu líbí. Navíc je to i satisfakce. Asi nechci zůstat u šuplíkové tvorby. Důležitá je pro mě samozřejmě i cena, tedy fotoaparát. Dosud jsem totiž žádný nevlastnila.

Takže vás vítězství posune přece jen trochu kupředu?

Asi jak v čem. Že by na mě někde čekali s otevřenou náručí, rozhodně nepředpokládám. Chtěla bych se v blízké budoucnosti věnovat více své volnější tvorbě – a v ní se musím posouvat sama za sebe, bez ohledu na soutěže.

Podle jakého klíče jste vybírala fotografie, které pak posuzovala porota?

Posílala jsem celkem tři fotografické soubory a věřila tomu, který byl tak trošku mimo. Tento soubor nazvaný Interpretujeme vyhrál možná i proto, že je pochopitelný bez dlouhých explikací. Má v sobě prvky nadsázky a vtipu a je především vizuálně přitažlivý.

O čem vlastně fotografie z vítězného souboru Interpretujeme vypovídají?

Pojala jsem je jako fiktivní plakáty na výtvarné kurzy pro základní školy. Tematicky se jedná o volnou interpretaci obrazů, je na nich například motiv Svatého Šebestiána, Ofélie či vlámských zátiší. Nechci ale svá díla dále detailně popisovat. Jsou víceméně zřejmá.

Mluvili jsme i o reklamní fotografii. Je to vaše hlavní disciplína?

Zatím nad tím tak nepřemýšlím. Ráda se věnuji reklamní fotografii, ale musí to mít výhody i pro mě. Mám ráda, když dostanu volnou ruku. Určitě mi nikdo nestojí za zády a striktně nediktuje, jak bych to měla udělat. Největším osobním úspěchem je, když se mi někdo sám ozve, že se mu moje práce líbí, a dá mi prostor na celý koncept. Ve své tvorbě hledám jistou individualitu, ale když si to klient přeje udělat určitým způsobem, občas musím samozřejmě splnit jeho přání. On platí, a tak má rozhodující slovo.

Je tedy volná tvorba to, co chcete v budoucnu dělat?

Určitě, ale vede k tomu dlouhá cesta. Chci se fotografií živit, ale slušně. Nechtěla bych si dlouhodobou reklamní prací nechat znechutit své prozatímní ideje. To bych asi radši znovu rovnala jogurty v supermarketu.

Reklama

Výběr článků

Načítám