Hlavní obsah

Soud nařídil nový proces s polským zpěvákem, který roztrhal bibli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací soud v severopolském městě Gdaňsk v úterý zrušil osvobozující verdikt v případu zpěváka deathmetalové kapely Behemoth Adama Darského. Hudebník, známý pod pseudonymem Nergal, tak bude znovu čelit žalobě za urážku náboženského cítění kvůli tomu, že na koncertě roztrhal bibli.

Foto: myspace/behemoth

Zpěvák skupiny Behemoth

Článek

Frontman Behemothu během koncertu v roce 2007 v polském klubu Ucho roztrhal bibli a její útržky rozházel mezi návštěvníky. Fanoušci skupiny je potom spálili. Bibli Nergal označil za "knihu lží".

Za to jej zažaloval předseda Polského výboru na obranu před sektami Ryszard Nowak a několik politiků z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost. Soud v Gdyni však předloni Darského osvobodil s tím, že se akce odehrála na uzavřeném koncertu a obrázky z ní nebyly určeny ke zveřejnění.

Proti rozsudku se žalující strana odvolala. Soud vyšší instance dal dnes Nowakovi za pravdu a nařídil nové projednání případu. Nergal se tak bude muset znovu hájit před gdyňským soudem. Za urážku náboženského cítění hrozí v konzervativním Polsku až dva roky vězení. Skoro 90 procent obyvatel téměř čtyřicetimiliónové země se hlásí ke katolické církvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám