Hlavní obsah

Nové knihy: Škvorecký, Ondaatje, Child i Pratchett

Právo, František Cinger

Přehled nových titulů v době, kdy se nakladatelé chystají nabídnout dosud neznámou prózu, využijme k připomenutí těsně před Vánocemi vydaného klasického románu Josefa Škvoreckého i premiérově uvedené knihy jemu dobře známého kanadského prozaika Michaela Ondaatjeho, autora Anglického pacienta. Připomenutí si zaslouží britský tvůrce thrillerů Lee Child i přehlídka nově vydaných e-knih: Brita Terryho Pratchetta, Američana Neala Stephensona a Švéda Johana Theorina. Vydávání novinek se teprve rozbíhá.

Článek

Josef Škvorecký:

Příběh inženýra lidských duší

Nové knihy

Autobiografický román vyšel v roce 1977, v době autorova exilu. Hrdinou je opět Daniel Smiřický, tentokrát již spisovatel a vysokoškolský profesor žijící v Torontu. Vzpomíná na mládí v Kostelci a zároveň vypráví o působení na kanadské univerzitě. Vydání v redakci Michaela Špirita navazuje na předchozí uvedení Miráklu a Tankového praporu.

Plus, 680 stran, 499 Kč

Michael Ondaatje:

Stůl v koutě

Nové knihy

Ke stolu se během plavby zaoceánského parníku schází pestrá společnost. Atmosféra setkání, která však mohou mít vliv na další život, příběhy jednotlivých pasažérů, výpravy na zakázané paluby, skvělý vyprávěcí styl, v němž se dětské vzpomínky mísí s dospělým pohledem hrdinů, to vše dodává této knize velmi zvláštní nostalgické kouzlo.

Plus, přeložila Hana Zahradníková, 256 stran, 299 Kč

Lee Child:

Výstřel

Nové knihy

Od 27. prosince uvádějí kina film Jack Reacher, inspirovaný románem, v němž zkušený autor detektivního thrillerového žánru zavádí do Indiany. Psychopat tam zastřelí pět lidí. Obviněný však tvrdí, že je nevinný. A žádá: „Sežeňte Jacka Reachera“. Bývalého vojenského policistu, nesmlouvavě hájícího životy i zákon.

BB art, přeložila Iva Harrisová, 320 str. 249 Kč

Terry Pratchett:

Zimoděj

Nové knihy

Jako e-kniha vychází kultovní román spisovatele, který oživil světovou fantasy sérií Úžasná Zeměplocha. V devíti Tonička Bolavá porazila krutou Královnu víl. V jedenácti bojovala se zlem kradoucím těla. Ve třinácti musí čelit nové výzvě: chlapci. Zimoděj není doopravdy chlapec. Je to samotná zima – sníh, vichřice, rampouchy. Ale miluje ji.

Talpress, přeložil Jan Kantůrek, 400 stran, 119 Kč, e-kniha

Neal Stephenson:

Sníh

Nové knihy

Vize postmoderní společnosti ohrožované zcela současnými riziky, přímo ďábelské tempo rozvíjení děje a lehce černý humor – to jsou důvody, proč se tento cyberpunkový román stal kultovním světovým bestsellerem.

Talpress, přeložil Tomáš Hrách, 544 stran, 199 Kč, e-kniha

Johan Theorin:

Zkamenělá krev

Nové knihy

Vápencem na pobřeží Ölandu probíhá krvavá žíla, o níž se tvrdilo, že je zkamenělou krví, jež byla prolita v boji mezi skalními troly a vílami z planin. Všechny pověsti zná Per Mörner, který přijíždí oslavit s dětmi Velikonoce. Proti původním plánům sem přiveze i problematického otce Jerryho, který je později zavražděn. Zabil ho někdo, koho znal.

MOBA, přeložil Jaroslav Bojanovský, 432 stran, 239 Kč, e-kniha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám