Hlavní obsah

Fillovy Tři Grácie se prodaly za 14,6 miliónu

– Praha

Velkoformátový obraz Emila Filly Tři Grácie byl v neděli vydražen na aukci v pražském paláci Žofín za 14,6 miliónu korun. Vyvolávat se začínalo na 12 miliónech. Nový majitel, který dražil po telefonu, zaplatí ještě dvacetiprocentní aukční přirážku, řekl Martin Kodl z Galerie Kodl, která aukci pořádala spolu s aukční síní Vltavín.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Galerista Martin Kodl ukazuje obraz od Emila Filly Tři Grácie.

Článek

Fillova díla patří mezi sběrateli umění k oblíbeným, domácí aukční rekord tohoto autora drží obraz Zátiší s lahví Cherry, který se před dvěma lety prodal za 16,25 miliónu korun bez aukční přirážky. Letos se prodal obraz Hlava muže v cylindru za 16 miliónů korun a za 15,2 miliónu korun dílo Ležící žena.

Obraz Tři Grácie pochází z vrcholného Fillova období, autor ho namaloval v roce 1937. V avantgardním pojetí zachycuje antický námět tří grácií, který Filla pojal osobitým stylem archaického kubismu. Jde o mnohokrát vystavované a reprodukované dílo, v poslední době například na samostatné expozici Emila Filly v Galerii Antonína Procházky (Brno, 2003) a na výstavě Černá slunce (Ostrava, 2012-2013).

Draží se i další díla

Na aukci se v neděli dražila i další Fillova díla. Hned v úvodu aukce byl prodán i obraz Jana Zrzavého Zátiší s česnekem. Z vyvolávací ceny 1,1 miliónu se vyšplhala na 2,5 miliónu. Sběratele na aukci zaujal také olej Jaroslava Čermáka (1830 - 1878) Šimon Lomnický na Karlově mostě, jehož objednavatelem byl hrabě Eugen Černín. Obraz vysoké sběratelské i dokumentární hodnoty, jehož vyvolávací cena byla dva milióny, se prodal za 2,7 miliónu.

Nejdráže prodaným dílem na českých aukcích je obraz Tvar modré Františka Kupky, který se letos prodal za 55,75 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se bude dražit Filla za 12 miliónů

Za nejméně 12 miliónů korun se bude v neděli v Praze na Žofíně nabízet obraz Františka Filly Tři Grácie, který pochází z druhé poloviny 30. let. Galerie Kodl,...

Výběr článků

Načítám