Hlavní obsah

Evropskou filmovou cenu LUX letos získal snímek Shun Li a Básník

Evropskou filmovou cenu LUX získal snímek Shun Li a Básník, který natočil italský režisér Andrea Segre. Vítěze letošního ročníku ve Štrasburku vyhlásil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Foto: MF Dokumentárních filmů Jihlava

Z filmu Shun Li a Básník

Článek

Žádný český snímek v užší nominaci na ocenění nebyl. EP letos cenu uděloval pošesté. Ocenění je určeno k propagaci evropského filmu.

Vítězný snímek, který vznikl na základě skutečného příběhu, vypráví o přátelství čínské imigrantky a původem jugoslávského rybáře na ostrově v Itálii a o podezřeních, která jejich vztah vyvolal mezi místními lidmi i uvnitř čínské komunity.

Tento rok se do finále dostaly ještě snímky Je to jen vítr maďarského režiséra Benedeka Fliegaufa o životě romské rodiny na malém městě a drama Tabu portugalského režiséra Miguela Gomese. Soutěžní snímky se promítaly v říjnu a v listopadu v členských státech EU a v Evropském parlamentu, jehož členové nakonec rozhodli o vítězi.

Cenu provází odměna určená na úpravu filmu pro zrakově a sluchově postižené. Zároveň se vyrobí další kopie, aby se usnadnila jeho další distribuce ve všech 27 členských státech EU. Letos poprvé měli občané členských zemí EU příležitost shlédnout všechny tři filmy vybrané do finále ještě před vyhlášením vítěze. V ČR se promítaly v rámci říjnového Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. V roce 2008 se zatím jako jediný český snímek dostal do užší nominace tří snímků dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel.

Reklama

Výběr článků

Načítám