Hlavní obsah

Film o generálu Rommelovi má měnit pohled na válku. Pitomost, píšou diváci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může film Rommel zásadně změnit náš pohled na historii? Pitomost, říkají na to kritičtí němečtí diváci. Erwina Rommela v mnoha zemích vnímají jako tragického hrdinu či dokonce antinacistu. Nový celovečerní německý film Rommel však takový pohled odmítá. Mnohé diváky ale rozčílil hlavně tím, že se "vyhodilo" v přepočtu 150 miliónů korun za údajně nudný a amatérský snímek.

Foto: ARD

Rommela (vpravo) hraje Ulrich Tukur.

Článek

"Pouštní liška" Rommel se proslavil hlavně v severní Africe. Britové ho respektovali jako chytrého velitele a člověka, který nepatřil k nacistickým fanatikům. Nakonec se sám zabil, protože jej Hitler podezíral, že patří ke spiklencům, kteří se ho snaží odstranit.

Film odvysílala německá televize ARD a měl obrovskou sledovanost. Podle serveru Spiegel téměř 6,4 miliónu diváků. Okamžitě nastartoval nekonečné diskuze na internetu a zmiňuje ho i BBC.

Kolem Rommela se po válce vytvořila legenda. Dokonce i v angloamerickém světě byl vnímán relativně pozitivně - herec James Mason ho hrál ve filmu The Desert Fox (1951) jako jednoho ze zásadních odpůrců Hitlera, který na něj chystal atentát.

Německý producent Nico Hofmann uvedl, že tímhle filmem chtěli Rommela demýtizovat. "Kolem Rommelova mýtu je spousta spekulací. Podle některých to byl odvážný hrdý voják. Někteří vůbec nevědí, že spáchal sebevraždu pod tlakem Hitlera, myslí si, že zahynul ve válce. Je hodně otázek kolem toho, jak blízko měl ve skutečnosti k odboji."

Film nechává otevřenou otázku, zda se Rommel skutečně aktivně účastnil přípravy atentátu na Hitlera. Jeho manželka to popřela, jeho syn tvrdí opak. Třiaosmdesátiletý generálův potomek si dokonce loni stěžoval v televizi, že filmový příběh dostatečně neukazuje Rommelovu roli v odboji.

Foto: ARD

Z filmu Rommel

Někteří historici tvrdí, že byl naopak loajální k Hitlerovi až do konce. "Odmítám, že by byl  Rommel nacista, ale rozhodně věřím, že to byl člověk, který využil nacistický aparát, aby se dostal k vojenské hodnosti, kterou by jinak neměl," uvedl britský historik Robert Lyman.

"Byl brilantní taktik, ale vždy zůstával mimo hlavní "šlechtu" německé armády. Nacismus mu dal příležitost, protože Hitler miloval vítěze."

Lyman vnímá myšlenku, že by Rommel chtěl zavraždit Hitlera, jako absurdní. Byl prý loajální a v podstatě slaboch a morální troska. Nevěřil v nacismus, ale kvůli kariéře se přizpůsobil. Někteří dodnes tvrdí, že generál ani nevěděl o holokaustu. Historici ale namítají, že tak vysoce postavený člověk o genocidě vědět musel.

Ten film je povrchní a špatně natočený, nadávají diváci

Nakonec se ale diskuze na německém internetu netočí jen kolem osoby Rommela, ale kolem kvality filmu. "Povrchní, dramaturgicky mizerné, historicky nepřesné, herecky katastrofální," rozčiluje se jeden z diváků na serveru Spiegel.

"To bylo prostě špatné. Obsazení, děj, hudba, kamera. A především ten tlustý herecký představitel Rommela je omyl," dodává jiný.

Podle dalších je film ztrátou času a promarněnou šancí, Rommelův charakter vlastně neodhaluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám