Hlavní obsah

Elvis a Michael. Jsou mrtví, ale vydělávají více než živí zpěváci

Novinky, Stanislav Dvořák

Jedna z oblíbených zábav amerických médií spočívá v sestavování žebříčků nejvíce vydělávajících mrtvol. Letos mezi muzikanty jasně vede Michael Jackson se 145 milióny dolarů (zhruba 2,8 miliardy korun), uvedl The Rolling Stone.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson v roce 1996

Článek

Z dalších zesnulých hudebníků mají největší příjmy Elvis Presley, Bob Marley, John Lennon, George Harrison a skladatel Richard Rodgers.

Neuvěřitelnou výdrž má zejména Elvis, který zemřel už v roce 1977. Člen Beatles George Harrison zesnul předposlední, teprve v roce 2001, a Michael Jackson jako poslední v roce 2009.

Jacksonovi dědicové vydělávají nejen na prodeji jeho CD kompilací a filmů, ale také na práci jiných umělců, protože zpěvák měl 50procentní podíl v katalogu Sony/ATV. Navíc po světě jezdí Michael Jackson Immortal World Tour (představení Cirque Du Soleil), které vydělalo na prvním turné asi 160 miliónů dolarů (přes 3 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Elvis Presley

Elvis Presley vydělává dědicům 55 miliónů dolarů za rok (zhruba miliarda korun) a třetí Bob Marley asi 17 miliónů dolarů (zhruba 330 miliónů korun).

Způsoby, jak se dědicové snaží vydělat stále více na slavném jméně, sahají od poměrně vkusných až po odstrašující. Pod jménem Marley se třeba prodávají nápoje nebo ekologické audio a lifestylové produkty.

Téměř všichni prodávají trička, čepice, knížky apod. Obrovské příjmy se skrývají v oblasti počítačových her. Například dosud aktivní skupina Aerosmith, která se objevila ve hře Guitar Hero, zjistila, že hry vydělávají více než prodej CD.

O poněkud strašidelných projektech se mluví v souvislosti s Freddiem Mercurym a Michaelem Jacksonem. Technika totiž umožňuje, aby se na pódiu pohybovali mrtví zpěváci mezi svými živými kolegy.

Kytarista Queen Brian May v květnu řekl, že Freddie Mercury se objeví během představení londýnského muzikálu We Will Rock You. Podle Maye nejde o hologram, ale o jistý druh optické iluze.

Něco podobného už udělali před časem na americkém festivale Coachella, kde se zjevil mrtvý Tupac Shakur. Po koncertě s Tupakem se veřejnost na zahraničních serverech dost podivovala, co je to za nápad. Podle některých je až děsivý a jde o projev neúcty k mrtvým umělcům, kteří se nemohou bránit, a také o bezostyšné tahání peněz z nešťastných fanoušků.

V dubnu ohlásili podobný projekt bratři Michaela Jacksona. Jackie Jackson sdělil bulvárnímu deníku The Sun, že už o tom dříve přemýšleli. Turné by mohlo vynést další stovky miliónů dolarů.

Nejbohatší mrtví hudebníci:

Michael Jackson - 145 miliónů dolarů ročně

Elvis Presley - 55 miliónů dolarů ročně

Bob Marley - 17 miliónů dolarů ročně 

Naopak největšími smolaři v oboru jsou dědicové zpěvačky Whitney Houstonové. Ta přes svou velkou slávu moc nevydělává, protože prodej nahrávek ještě ani nepokryl zálohu ve výši několika desítek miliónů dolarů, kterou si Whitney vybrala už v roce 2001 a "rozfofrovala".

Reklama

Výběr článků

Načítám