Hlavní obsah

Support Lesbiens: Akusticky jsme hráli jenom jednou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská kapela Support Lesbiens oslaví 20. výročí existence i na divadelních prknech. Příští týden ve středu vyrazí na Komorní Tour 2012. Exkluzivním hostem bude zpěvačka Tonya Graves. O koncertech hovoří kytarista kapely Hynek Toman.

Foto: Foto Tomáš Lébr

Support Lesbiens budou koncertovat v Ostravě (24. 10.), Českých Budějovicích (8. 11.), Praze (14. 11.), Olomouci (16. 11.), Karlových Varech (20. 11.), Brně (29. 11.), Světlé nad Sázavou (8. 12). Hynek Toman uprostřed.

Článek

Jak budou koncerty na turné vypadat?

Chtěli jsme oslavit dvacet let existence něčím neobvyklým, něčím, co naše kapela dosud neabsolvovala. Když vznikl nápad koncertovat v divadlech, řešili jsme, jestli by to mělo být akusticky, anebo ne. Nakonec jsme se shodli na tom, že to bude komorní elektrický koncert, takové lehké podání našich rockových písniček.

Hráli jste vůbec někdy akusticky?

Jednou jedinkrát, někdy v roce 2002 nebo 2003. Nebyla to ani veřejná akce, jen soukromá party pro nějakou společnost. Najali jsme si smyčcové kvarteto, pianistu Honzu Maxiána, dnes člena Nightwork, a odehráli jsme pro nás naprosto neobvyklý koncert. Nikdy jsme pak už nic podobného neudělali.

Proč jste se rozhodli hrát právě v divadlech?

Při našem letošním turné k albu Homobot jsme vystupovali i v klubech, kde byla také místa k sezení. Všimli jsme si, že někteří lidé před koncertem doslova pospíchají, aby je obsadili. Trochu nás to vyděsilo, uvědomili jsme si, že nám stárne publikum. Divadla jsme tedy zvolili proto, aby si mohli sednout všichni návštěvníci, i kvůli tomu, abychom si při poslechovém koncertu mohli dovolit zahrát písničky, které jsme nikdy předtím nehráli.

Proč jste si jako hosta pozvali Tonyu Graves?

Jsme spojeni jak mou spoluprací na jejím sólovém debutu, tak duetem Keeper, který je na jejím albu i na naší desce Homobot. Bude hostem našeho koncertu, součástí programu. Zazpívá s námi písničky Keeper a To Stand A Bitter Problem, pak s Honzou Andrem, který je i klávesistou její doprovodné kapely, dá dvě tři skladby ze své desky.

Vznikne z koncertů nějaký záznam?

Mám strašnou chuť ho udělat. Závisí to ale na finančních prostředcích. Natočit koncert není problém, to není až tak nákladné. Nejdražší je následující postprodukce. Uvidíme, pracujeme na tom. Rád bych záznam na památku měl.

Co bude po turné?

Abych pravdu řekl, jsem trochu na vážkách v tom, jak pracovat dál. Jestli vydávat alba, anebo jenom singly, a jestli si je vydávat na vlastní náklady, anebo u vydavatelské společnosti... Je to taková Hlava 22. Víc se tím v kapele budeme zabývat, až skončí turné. Jasné ale je, že jsme na hudební scéně už dvacet let, a pokud neuděláme něco senzačního nebo výjimečně jiného, nikoho už asi moc nepřekvapíme. Není to jednoduché. Vymyslet ale něco extra zajímavého je pro nás velká výzva.

Reklama

Výběr článků

Načítám