Hlavní obsah

Ministerstvo oznámilo složení komise, která vybere šéfa Národního divadla

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo kultury (MK) zveřejnilo složení komise, která navrhuje kandidáty na místo ředitele Národního divadla. Ministryně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) také komisi požádala "o vypracování základních parametrů dalšího směřování Národního divadla", uvádí MK na své internetové stránce.

Foto: Profimedia.cz

Národní divadlo bude mít nového ředitele.

Článek

Komise se sejde v pátek dopoledne na ministerstvu. Jména kandidátů na místo ředitele divadla ale známa nejsou. Členy komise jsou děkan DAMU Jan Hančil, režisér a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, teatrolog Bohumil Nekolný, ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták a dva bývalí ministři kultury - hudební skladatel a někdejší ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch a dramatik Milan Uhde.

Nového ředitele první české scény začalo ministerstvo kultury hledat počátkem tohoto roku, když vypsalo konkurz. Zrušilo jej však den před uzávěrkou přihlášek s tím, že je třeba doplnit kritéria pro výběr ředitele.

Konkurz na ředitele jako tragikomedie 

Následující dění připomínalo tragikomedii. Sedmého září byl odvolán ředitel Národního divadla Ondřej Černý. Podle Černého šlo ze strany ministerstva o pouhou aroganci moci a důvody, které ministerstvo uvedlo, byly zástupné. Dočasným řízením Národního divadla ministryně pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota.

"ND za 130 let své existence přežilo různé pohromy, včetně požáru. Snad přežije i vedení člověkem, který prohlásil, že v divadle byl párkrát v životě a že divadlu vůbec nerozumí," řekl tehdy Černý.

Náhlý vývoj byl evidentně způsoben kritickým dopisem, který Černý s kolegy zaslal na ministerstvo. V něm se podivoval, že už dávno není znám budoucí ředitel ND, což je ve světě běžné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) na zasedání vlády

Zaměstnance ND postup ministryně doslova rozzuřil. "Jedná se o projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr," upozornilo devátého září premiéra Petra Nečase vedení pražského Národního divadla. Divadelníci požádali o okamžité odvolání Hanákové. To se ale nestalo.

Jedenáctého září náměstek ministryně kultury Aleny Hanákové Martin Sankot prohlásil, že odvolaný ředitel Národního divadla Ondřej Černý porušil zákon uzavřením smlouvy na solární panely a manažersky fatálně selhal.

Národní divadlo to okamžitě popřelo. Činohra ND vstoupila do stávkové pohotovosti.

O dva dny později už Hanáková ustoupila. Martina Sankota, který dočasně řídil Národní divadlo po odvolání ředitele, nahradil Václav Pelouch, technicko-provozní ředitel ND. Zaměstnanci divadla navrhli ministerstvu Peloucha jako člověka zevnitř, který rozumí problematice ND.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám