Hlavní obsah

Zemřel francouzský režisér Claude Pinoteau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 87 let zemřel v pátek francouzský filmový režisér Claude Pinoteau, který ve svých snímcích režíroval hvězdu 50. až 80. let Lina Venturu a objevil i takové hvězdy jako Isabelle Adjaniová a Sophie Marceauová.V sobotu to oznámila jeho agentka, podle níž Pinoteau zemřel v Neuilly-sur-Seine u Paříže.

Foto: Profimedia.cz

Claude Pinoteau

Článek

Pinoteau začínal u filmu v roce 1939. Psal scénáře, dialogy, byl producentem a asistoval režisérům jako Jean Cocteau, Henri Verneuil a Claude Lelouch. Jeho oblíbenými tématy byly detektivky a filmy o dospívání.

Jako režisér debutoval v roce 1972 snímkem Mlčenlivý s Linem Venturou, se kterým o dva roky později opět spolupracoval na snímku Facka. V tomto filmu hrála i Annie Girardotová a svůj debut v něm absolvovala Isabelle Adjaniová.

Foto: Profimedia.cz

Lino Ventura a Annie Girardotová ve filmu Facka

V roce 1980 se v jeho snímku Večírek poprvé představila Sophie Marceauová. Film měl takový úspěch, že v roce 1982 natočil Pinoteau jeho pokračování. Marceauovou opět režíroval v roce 1987 ve snímku Studentka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám