Hlavní obsah

Místo nahoře nahradí Černé barony

Novinky, Jaroslav Špulák, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize bude od 5. dubna na svém prvním programu vždy v pondělí ve 20 hodin vysílat nový třináctidílný seriál Místo nahoře. V podtitulu má vepsáno "seriál o trnitých a křivolakých cestách za štěstím" a nahradí končící Černé barony.

Článek

Scénář napsala mladá autorská trojice Marek Dobeš, Jiří Pavlovský a Štěpán Kopřiva. Režie se ujal zkušený Karel Smyczek, který do hlavních rolí obsadil Ondřeje Vetchého, Báru Munzarovou, Miroslava Táborského, Simonu Stašovou, Tomáše Hanáka, Petru Jungmanovou, Vilmu Cibulkovou, Ljubu Krbovou, Josefa Somra a další včetně řady nadějných herců z oblastních divadel.

Co je místo nahoře?

Místo nahoře je příběh sociálně slabší rodiny, která si díky výhodné nabídce pořídí vilku v satelitním městečku, a stává se tak součástí řady dramatických i humorných situací. Současně se rozehrává pestrá mozaika praktik dravých podnikatelů, jejich manželek, moderních treperend i lidí, jejichž finanční situace není nejlepší.

Režisér Karel Smyczek Právu řekl: "Pro každého je místo nahoře něco jiného. Pro mě osobně to bylo víc než mapování nějakých cest za úspěchem, prolínání osudů lidí žijících na malém prostoru. Nevnímám to jako seriál, spíš jako třináctidílný film."

Většina scén se natáčela v satelitním městečku nedaleko Prahy, jednom z padesáti, které štáb při hledání vhodného prostředí navštívil. Natáčení se zúčastnilo více než 130 herců a tvůrci potřebovali 141 natáčecích dnů.

Soužití se skutečným městečkem

"Důležité bylo najít to městečko. Lokace, kterou jsme nakonec kousek od Prahy vybrali, nebyla jediná ze všech placatá. Lidi nás tam přijali strašně dobře, jedna rodina dokonce kvůli našim potřebám nechala půl roku rozestavěnou kuchyni," vzpomněl Smyczek.

Zajímavý osud potkal během natáčení Báru Munzarovou, která v seriálu hraje mladou novinářku Kadlecovou. "Otěhotněla jsem. Říkala jsem si, že je to strašný průšvih, ale režisér mi řekl, že se to zvládne. Zvládlo, dotočili jsme to a já na svět po rizikovém těhotenství přivedla dceru Aničku."

Ještě jeden nový život měli tvůrci seriálu možnost oslavovat. Před měsícem a půl se narodil syn Václavu Rašilovovi, představiteli mladého Milana Rokyty. "Začínám konečně rozumět roli Tomáše Hanáka, který v seriálu hraje mého otce a má to se mnou strašně těžké," uvedl herec.

Hudbu k seriálu složil Michal Pavlíček, texty písní Vlastimil Třešňák. Spolu s oběma je nazpívala talentovaná Michaela Poláková a zajímavé je, že závěrečné skladby se od sebe v jednotlivých dílech liší podle nálady, do které se příběh právě dostal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám