Hlavní obsah

Nová alba: Pink, The Killers, Pet Shop Boys

Právo, Jaroslav Špulák

Okurková sezóna je pryč a na trh se dostávají alba velkých jmen. Tento týden je to například novinka zpěvačky Pink, u nás velice populární. Kromě jejího vycházejí i počiny The Killers, kteří se sešli po dočasném rozchodu před lety, také britských Pet Shop Boys nebo krásných dívek Nelly Furtado a Carly Rae Jepsen, Kanaďanek ve zbroji.

Článek

Pink: The Truth About Love

Foto: Sony Music

Nová alba

Plné čtyři roky trvalo, než si mohla americká zpěvačka Pink (vlastním jménem Alecia Beth Mooreová) říct novým albem The Truth About Love o pozornost. Tak dlouhý čas na jeho přípravu ale neměla, pohltily ji mateřské povinnosti. Možná se v té době nezabývala muzikou vůbec, což by mohlo osvětlit to, proč se v jejím příběhu zastavil čas.

S poslechem první skladby Are We All We je zřejmé, že majitelka mnoha hitů si své vítězné přednosti zachovala. Má stále sytý, v některých vypjatých pasážích přítulně nakřáplý hlas, spolehlivou intonaci, sílu v refrénech a její výraz je stále dráždivý, přitom tak nějak uklidňující. S poslechem dalších skladeb se ukazuje, že nová kolekce je složena z několika potenciálních hitů, pohříchu nikoli tak žhavých, jako byly v minulosti Get The Party Started, Stupid Girls, Sober, Trouble nebo Just Like A Pill. Aktuální písničky jsou těžkopádné, působí dojmem, že vsadily na osvědčený zvuk a charisma zpěvačky, ne na průbojnost vlastní melodie.

Ne že by bylo nutné, aby zpěvák na nových albech vždy cosi měnil. V případě Pink je to ale problém, neboť podobně, jako zní nové album, zněla i dvě předešlá. Ta ale nabídla více zajímavějších melodií, a tak byť není novinka v tomto ohledu odfláknutá, je spíše jen snahou dosíci co nejjasnějších melodických tahů. Autorskou marnost Pink rozhání přítomností hostů. Baladu Just Give  Me A Reason s ní nazpíval lídr skupiny Fun Nate Ruess, v True Love je slyšet hlas Lily Allen a Here Comes The Weekend zdobí na konci rapování Eminema. Na albu je to jedno z nejlepších míst, neboť z tradičního zvuku kolekce vybočuje.

Písničky z kolekce se nesou v retro duchu odkazujícím na pop osmdesátých let. Škoda jen, že od alba I’m Not Dead (2006) je Pink vlastně stále stejná, že její balady mají stereotypní ráz a na nové desce scházejí silné hity.

The Killers: Battle Born

Foto: Universal Music

Nová alba

Battle Born je čtvrté studiové album americké skupiny The Killers, jedenáct let existující čtveřice, kterou mají řadu let raději fanoušci v Evropě než za oceánem. Název kolekce vychází ze slov, která jsou na vlajce státu Nevada, odkud kapela pochází, i z názvu studia, v němž nahrávka vznikla. Aby byla co nejlepší, dohlížel na ni silný tým producentů, jmenovitě Daniel Lanois, Steve Lillywhite, Damian Taylor, Stuart Pricea a Brendan O’Brien. Čili co jméno, to hvězda.

Moc to ale nepomohlo. Kapela totiž prachsprostě vzala po čtyřech letech pauzírování to nejlepší ze svých minulých tří desek a pokusila se tak co nejvíce navázat úspěšnou Day & Age z roku 2008. Částečně se jí to podařilo v úvodu novinky, písně Flesh And Bone a Runaways mají popovou šťavnatost v rockovém obalu tak, jako hity Human či Spacemen. Tím však to dobré na Battle Born končí.

The Killers se nedokázali přiblížit ani třetímu albu, ani fanoušky milovaným prvním dvěma kolekcím. Zůstali stát kdesi na cestě, odtud předkládají jeden upachtěný písničkový pokus za druhým a marně hledají bývalou osobitost, řeč a dobrý nápad.

Je to marná deska, která proběhne éterem a nezanechá po sobě nic. Jejím pozitivem je jen velmi dobrý zvuk a zručnost, s níž jsou písně zaranžovány a vyprodukovány. Tradičně spolehlivý je zpěv Brandona Flowerse, hlasu a mozku formace.

Pet Shop Boys: Elysium

Foto: EMI Music

Nová alba

Britští Pet Shop Boys patří ke klenotům ostrovní taneční muziky. V roce 2009 obdrželi Brit Awards za celoživotní přínos hudbě. Poslední dvě alba – Yes (2009) a Fundamental  (2006) – získala nominaci na Grammy v kategorii Nejlepší taneční deska. Na novince Elysium skupina spolupracovala s producentem Andrewem Dawsonem, který je držitelem tří cen Grammy za práci na albech Kanyeho Westa.

Pilotní singl se do rádií dostal už na začátku července, navíc si nedočkavci mohli na stránkách Pet Shop Boys přehrát krátký film s nahrávkou Invisible, pod kterým je podepsán renomovaný losangeleský umělec Brian Bress…

„Chtěli jsme album točit v jiném prostředí než dosud,“ uvádí polovina kapely Neil Tennant. „Ačkoli jsme v Los Angeles byli několikrát, nikdy jsme tam nic nenahrávali. Angažmá Andrewa Dawsona nám umožnilo natočit zvukově velmi svěží desku.“

The View: Cheeky For A Reason

Foto: Cooking Vinyl

Nová alba

Rocková čtveřice ze skotského Dundee The View vystoupila včera večer v pražském Lucerna Music Baru. Své v pořadí čtvrté album Cheeky For A Reason vydala rok po tom předešlém. Navázala na něm na melodický potenciál minulého počinu, v písničce AB (We Need Treatment) dokonce evidentně vychází z refrénu hitu Grace. Druhá část desky už sice nemá tak silný písničkový potenciál, přesto je to velmi slušné album. Kapela svou deskou dokladuje, jak velký potenciál a osobitost má skotská rocková scéna.

The Vaccines: Come Of Age

Foto: Sony Music

Nová alba

Napjaté čekání na druhé album anglických indierockových The Vaccines je u konce. Come Of Age spatřilo světlo světa již na přelomu srpna a září 2012 a všichni fanoušci byli zvědavi, zda předčí kvality již tak výborného debutu What Did You Expect From The Vaccines? z loňského roku, které přesáhlo platinové prodeje a získalo nominaci na Brit Award. Toto nové, jedenácti album bylo natáčeno v ICP Studios v Bruselu pod dohledem producenta Ethana Johnse a vychází ve čtyřech verzích – standardní CD, deluxe 2CD edice se třemi bonusovými písněmi a záznamem vystoupení v Brighton Centre z května letošního roku (tato edice vychází i v exkluzivní knižní vazbě), a v neposlední řadě pro fajnšmekry i na LP.

Podstatné je, že deska se hned po vydání dostala na první místo britské prodejní hitparády. Nabídla totiž vyzrálé písně, které koketují s hudbou šedesátých let, jsou syrové a nakažlivě melodické.

Nelly Furtado: The Spirit Indestructible

Foto: Universal Music

Nová alba

Kanadská zpěvačka Nelly Furtado vydává své páté studiové album a nabízí po hudební stránce pestrou kolekci. Mezi producenty díla jsou Salaam Remi (produkoval pro zpěvačku hit The Night is Young nebo desky rappera Nase), Bob Rock (Metallica), holandský DJ a producent Tiesto, který s Nelly v roce 2009 vytvořil hit Who Wants To Be Alone, nebo rockový skladatel a producent John Shanks. Jedním z dalších producentů desky je i Rodney Jerkins, který v minulosti spolupracoval s Michaelem Jacksonem, Beyoncé nebo Lady Gaga.

Jerkins s Nelly Furtado ukuchtil mimo jiné píseň Big Hoops (Bigger The Better), která byla zvolena za pilotní singl. Sama zpěvačka o album prohlásila: „Tohle album je celé o pozitivitě, mládí, zdravé energii a také o houževnatosti a neúnavnosti ducha. Chtěla bych, aby lidé touto hudbou žili tak, jako jsme jí žili my, když jsme ji vytvářeli.“

Kreayshawn: Somethin’Bout Kreay

Foto: Sony Music

Nová alba

Sanfranciská hiphopová zpěvačka Kreayshawn zaznamenala mimořádný úspěch na internetu se svým singlem Gucci Gucci, na základě něhož ji label Columbia Records nabídl smlouvu na debutové album. Úspěch za oceánem nastartoval přípravy k nahrávání nového alba tak, aby ho mohla tato dvaadvacetiletá zpěvačka a režisérka videoklipů mohla představit právě nyní. Na desce spolupracovaly známé hiphopové veličiny jako Diplo, Kid Cudi, Boyz Noize, Free School (Madonna, Chris Brown), Two Stacks a další. Vzniklo svěží a neočekávané album třinácti pecek, které doplňuje výrazný a fantaskně kreslený obal alba.

Wabi Daněk: Ďáblovo stádo

Foto: Universal Music

Nová alba

Ďáblovo stádo je společenství umělců napříč profesemi, kteří sdílí podobnou estetiku. Na počátku léta 2012 odjeli do Orlických hor do srubu, kde za třeskutých bouří, výpadků proudu a za svitu měsíce natáčeli album starých tajemných příběhů v čele s bardem Wabi Daňkem a hostující hudebnicí a zpěvačkou Radůzou. Ze srubu se během léta přesunuli do Prahy, kde se k nim pak přidala i zpěvačka Aneta Langerová.

Ďáblovo stádo tak protentokrát uchopilo jedinečný český fenomén tramping a pojalo ho po svém. Současně, syrově, naturálně. Staré trampské písně nejsou jen o kovbojích a táboráku, ale především o lidských příbězích, chtíči, vině, trestu a skrývají ideály i útrapy obyčejného života. Díky rozmanitosti umělců nevzniklo jen album, ale i umělecké fotografie, dokumentární film, klipy a vizuály. Setkání Wabiho a Ďáblova stáda, jak zní jméno pouze pro tuto příležitost sestavené skupiny excelentních hráčů se zkušenostmi žánrovými, ale také stylově značně odlišnými, přináší pevně stmelenou kolekci songů oslovující už řadu generací.

Carly Rae Jepsen: Kiss

Foto: Universal Music

Nová alba

Kanadská zpěvačka a skladatelka Carly Rae Jepsen je bezesporu jedním z největších objevů posledních měsíců. Na to, aby se stala hvězdou první velikosti, jí stačil jen jeden hit. Řeč je o jejím songu Call Me Maybe, který aktuálně ovládá hitparády nejen v Evropě, ale i za velkou louží. Video k zmiňovanému songu na YouTube už navíc překročilo hranici dvou stovek miliónů zhlédnutí. Šestadvacetiletá zpěvačka svou debutovou desku pojmenovala Kiss a splnila si tak dlouholeté přání. Mohla na ní totiž spolupracovat s těmi nejlepší producenty vůbec. Na desce se podíleli například Max Martin, Dallas Austin,Toby Gad, Matthew Koma nebo Redfoo z dua LMFAO.

Kolekce obsahuje nejen zmíněný její singl, ale i aktuální spolupráci s jednočlenným projektem Owl City v písni Good Time.

Reklama

Výběr článků

Načítám