Hlavní obsah

Hakan Nesser, další z mistrů švédské detektivky, vydává knihu Síť

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivní příběh Síť švédského autora Hakana Nessera vydává nakladatelství Moba v seriálu severské krimi nedlouho po románu Mezi touhou léta a chladem zimy Leifa G. W. Perssona. Bezděčně se tak nabízí srovnání mistrů švédské detektivky.

Foto: Profimedia.cz

Hakan Nesser musel překonat neúspěch své první knížky.

Článek

Persson (1945), po dlouhá léta kriminalista podílející se i na vyšetřování vraždy Olofa Palmeho, působil později jako profesor kriminologie. Z policie byl koncem 70. let propuštěn, protože působil jako tzv. whistleblower, poskytoval tajně informace o nepravostech v policejním sboru. V roce 1978 vydal první knihu a stal se výraznou osobností tohoto žánru v literatuře i televizi.

Nesser (1950), po dlouhá léta učitel, vydal nepříliš úspěšný milostný román Choreograf v roce 1988, kdy se rozhodl pro literární dráhu. Nenechal se však chladnou odezvou odradit a v roce 1993 vydal právě Síť, v níž už vystupují jeho populární postavy – detektiv Van Veeteren a inspektor Barbarotti.

Začátek je záhadný. Janek Mitter se jednoho dne s kocovinou probudí vedle zavražděné manželky. Nic si nepamatuje, zato ostatní si vzpomínají na jejich hádku. Jeho odsouzení tak nestojí nic v cestě. Po čase si přece jen na cosi vzpomene, ale ve věznici je zavražděn i on.

Napětí do poslední stránky

Nesser drží čtenáře v napětí do poslední stránky. Příčiny obou vražd jsou navíc spojeny se životem hrdinů v dalekém dětství, což mu slouží jako možnost vykreslit širší a pestřejší obraz individuálních osudů.

To je ostatně důvodem úspěchu nejen švédské, ale celé severské krimi, kterou dnes tak obdivuje svět. Autoři v těch nejlepších knihách podávají portrét společnosti, což platí i o bestsellerech z největších, knihách Stiega Larssona. Nesserovy romány vycházejí ve více než pětadvaceti jazycích, švédská televize podle nich vytvořila šest filmů. Detektiv Van Veeteren se navíc řadí k postavám zdánlivých ztroskotanců v soukromém životě, kteří jsou mezi autory této literatury oblíbení.

Děj se přece jen lépe vypráví s mezihrami osobních dramat kriminalisty s případem zdánlivě nesouvisejícími. I v případě Hakana Nessera se čtenář může těšit na další příběhy.

Celkové hodnocení: 75 %

Hakan Nesser: Síť

Moba, přeložil Čeněk Matocha,

232 stran,

259 Kč, e-kniha 179 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám