Hlavní obsah

Klikující autobus vystaví na hřišti v pražském Chodově

Právo, Stáňa Seďová

Sportovní akce konaná v neděli na pražském Staroměstském náměstí, na níž po olympionicích a paralympionicích byl největší hvězdou klikající autobus, sklidila velký ohlas. Doubledecker však musel ještě ten samý den pryč.

Foto: Sportlines

Na Staroměstské náměstí se přišly na olympioniky, paralympioniky a klikující autobus podívat tisíce lidí.

Článek

Sportovní fanoušci a Pražané se ale ptají proč. Z jakého důvodu si nemohou přijít prohlédnout klikující doubledecker z dílny Davida Černého i ti, co to v neděli nestihli? Že by ho chtěl mít jeho majitel Andrej Babiš rychle pod střechou? Nebo červený autobus na Staroměstském náměstí někomu vadil?

Podle majitele Agrofertu tomu tak skutečně bylo. „Když jsme žádali o povolení vystavit doubledecker na Staroměstském náměstí na magistrátu, bylo nám to zamítnuto. Později se ke mně dostalo, že tomu tak bylo z důvodu, že pořadatelem akce je Agrofert, tedy já. Nebýt toho, že jsme se domluvili s šéfem Mattoni maratonu, panem Campanellou, který nám umožnil zaparkovat autobus v záboru určeném pro běh, akce by se vůbec nekonala,“ sdělil Právu Babiš s tím, že byl rád, že mohl autobus ukázat a rozhodně ho nechce schovávat jen pro sebe.

Červený olympijský autobus bude klikovat na Staroměstském náměstí Video: Novinky

Magistrát se proti tomuto nařčení brání s tím, že nebyl o povolení vystavit klikující doubledecker požádán. „Autobus byl vystaven v rámci akce Mattoni Grand Prix, nejednalo se o samostatnou výstavu autobusu. Magistrát schválil konání Mattoni Grand Prix a to bylo vše. Ohledně potenciální výstavy klikujícího autobusu nebyl nikým oficiálně požádán,“ řekla Právu mluvčí magistrátu Tereza Králová.

Podle organizátorů celé akce nazvané Deset kliků pro sportovce však mělo být hlavní město původně partnerem celé události a spolupodílet se na ní. O to však v průběhu vyjednávání ztratilo zájem. „Spolupodílnictví se ale nekonalo, a pokud o prodloužení času nikdo nepožádal, tak úřad, tedy magistrát, o tom nemohl vědět, jinak by to úředníci řešili,“ odpověděla na doplňující dotaz Práva Králová.

Výsledek je ten, že autobus byl k vidění v centru Prahy pár hodin, pak byl zase zabalen a převezen do sídla Agrofertu.

Drahá doprava a demontáž

„Mrzí mě, že tam nemohl zůstat alespoň 14 dní. Jen doprava a demontáž autobusu stojí zhruba 700 000 korun. Kdyby bylo na mně, klidně bych ho tam nechal. Ale už máme plán, co s ním. V polovině října by mělo být dokončeno dětské hřiště za sídlem Agrofertu na Chodově, kde ho umístíme. Tam si ho bude moci prohlédnout každý,“ dodal podnikatel.

Proti tomuto plánu tentokrát ostře neprotestuje ani autor autobusu David Černý. „V prvé řadě, panu Babišovi jsem nic neprodal, nedostal jsem žádný honorář. Mně patří autobus autorsky a jemu fyzicky, takže cokoli s ním udělá a neporuší autorská práva, nemám s tím problém. Ale od akce na Staroměstském náměstí, se kterou jsem zásadně nesouhlasil, spolu nekomunikujeme,“ řekl Právu Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám