Hlavní obsah

Zemřel kameraman Petr Polák, natočil S tebou mě baví svět a další slavné filmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle informací Novinek a Práva zemřel v neděli ráno ve věku 68 let kameraman Petr Polák. Podílel se například na filmech S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Anděl páně a další.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Petr Polák

Článek

Polák se narodil v Praze roku 1943. Od 17 let pracoval jako asistent kameramana v Krátkém filmu Praha.

V roce 1960 začal studovat filmovou a televizní kameru na pražské FAMU. V letech 1965 až 1989 pak působil v Československé televizi, nejprve jako kameraman, později jako vedoucí kameramanů.

Polák se ale významně prosadil především jako filmový kameraman. Pracoval na desítkách snímků, z nichž se některé zařadily mezi nejslavnější české či československé filmy minulého století. Patří mezi ně například filmy režisérky Marie Poledňákové S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku či Jak dostat tatínka do polepšovny, Helimadoe Jaromila Jireše. Z novějších snímků lze jmenovat Anděla páně režiséra Jiřího Stracha. Z televizní tvorby je třeba zmínit spolupráci s režisérem Karlem Smyczkem, zejména seriál Místo nahoře.

Jako pedagog působil na pražské FAMU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám