Hlavní obsah

Proběhl reggae festival Uprising, největší na Slovensku i v Česku

Novinky, Stanislav Dvořák, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Uprising, který nemá co do velikosti a počtu zahraničních hvězd konkurenci na Slovensku ani v Česku, proběhl o víkendu u jezera Zlaté Piesky v Bratislavě. Odhadem šest až sedm tisíc lidí ze Slovenska, Česka, Rakouska a Německa si tam poslechlo mezinárodní elitu hudebního stylu reggae.

Foto: Jiří Vass

Skupina Švihadlo

Článek

Pátečnímu večeru kralovala svým sytým hlasem a jasně hitovým mainstreamovým reggae jamajská zpěvačka Etana. Vědět o sobě dala také stará garda ze šedesátých let, kterou zastupovali Jamajčané Max Romeo a Lee Scratch Petty, kteří v současnosti sdílejí stejnou kapelu. Romeo nezapomněl zazpívat svou legendární skladbu I Chase The Devil.

Nepřetržitě tančící davy fanoušků oba nadchli, i když zpěv Perryho nedosahuje Romeových kvalit a návštěvníci festivalu ho s úsměvem popisovali jako skřehotání.

V sobotu excelovali dva zpěváci střední generace, Jamajčané Tarrus Riley a Anthony B. Ten druhý navíc prokládal reggae dancehallem. Oba přilákali k hlavnímu pódiu naprostou většinu přítomných a k tanci nemuseli nikoho přemlouvat.

Nadšení vzbudila na menším pódiu i vycházející hvězdička, Američan Rocky Leon. Vystupuje sám s kytarou a pomocí elektroniky dotváří zvuk celé kapely. Jeho kombinace reggae, ska a pop rocku přitahovala optimistickou atmosférou.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám