Hlavní obsah

Festival uvede snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska

Právo, Klára Kolářová

Festival německy mluvících filmů Das Filmfest, který startuje 17. října a potrvá pět dní, představí divákům v Praze a Brně třeba život náboženských menšin nebo odvrácenou tvář Berlína.

Foto: Filmfest

Filmová adaptace slavného románu Marlen Haushofer Zeď

Článek

Snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska obsahují dokumentární i hranou polohu a pořadatelé je rozdělili do čtyř tematických oddílů: Fokus Frau, Berlín ve filmu, Das Filmfest Spezial a Die Doku. Sekce Fokus Frau se zaměřuje na vykreslení ženského vnitřního světa. Hlavním tahákem je film Barbara, který sklidil uznání na letošním Berlinale. Režisér Christian Petzold vypráví osud východoněmecké lékařky, jejíž život výrazně ovlivnil komunistický režim. Pozoruhodným počinem je i dokument Zahalené, který líčí osudy tří generací muslimských žen a jejich postoj k náboženství.

Filmy zařazené do části Berlín ve filmu zkoumají méně známé podoby této metropole. Diváci tak budou mít možnost zhlédnout mimo jiné kriticko-realistický Ostrov labutí o neutěšeném berlínském sídlišti Marzahn v osmdesátých letech.

Das Filmfest Spezial v sobě sdružuje filmy, které spojuje především tematika mezilidských vztahů. O údajně incestním vztahu mezi rakouským básníkem Georgem Traklem a jeho sestrou vypráví snímek TABU – jest duše cizinkou na zemi.

Dále se představí nejúspěšnější švýcarský filmový počin minulého roku Otloukánek. Ten líčí osud sirotka Maxe, který se v prostředí chudého švýcarského venkova po druhé světové válce snaží najít své místo ve společnosti. Výstižně pojmenovaná sekce Die Doku pak uvede portrét slavného německého malíře Gerharda Richtera nebo historii skejtování v bývalé NDR pod názvem This Ain’t California, kde tvůrci zkombinovali archivní záběry s animovanými pasážemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám