Hlavní obsah

V Hradci začala nová dekáda Hip Hop Kempu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z padesátky nejvýznamnějších hudebních festivalů tohoto léta, jak alespoň tvrdí televizní stanice CNN, začal ve čtvrtek na královéhradeckém letišti. Jedenáctý ročník Hip Hop Kempu, kterého se podle pořadatelů zúčastní na 20 tisíc fanoušků, potrvá do noci na neděli.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hlavní pódium Hip Hop Kempu

Článek

Na festivalových podiích vystoupí například americká hiphopová skupina Dilated Peoples, americký rapper Macklemore či herec a hudebník Mos Def. Velké zastoupení jak mezi interprety, tak zejména mezi diváky má polská hiphopová scéna. Samozřejmě také nechybí česká špička, včetně například PSH, jejichž vystoupení je naplánováno na sobotu, jihlavských Pio Squod nebo v pátek formace Prago Union.

Hip Hop Kemp ale není jenom o hudbě. „Čekají nás bboys & street dance battly s názvem Game over. O jejich výsledcích budou rozhodovat uznávaní porotci z Německa, USA nebo Francie. Krom sledování špičkových tanečních výkonů se budou moci návštěvníci zapojit do workshopů a něčemu se přiučit od profesionálů,“ upozornila mluvčí festivalu Petra Pisková. Zopakuje se také loni odzkoušená rajčatová bitva.

Připraveny jsou čtyři tuny rajčat

Nehudební, rozhodně však atraktivní součást programu čeká na diváky v sobotu po 21. hodině. Na Live Stage se předvede originální divadelní soubor La Putyka.

Ačkoliv ve čtvrtek večer jemně zapršelo, počasí zatím festivalu přeje. Přesto jsou pořadatelé podle svých slov připraveni. Výstrahou jim je i situace z počátku prázdnin, kdy bouřky spojené se silným větrem dramaticky zasáhly do programu hudebního festivalu Rock for People.

„Dvacet čtyři hodin denně sledujeme počasí. Díky umístění areálu v bezprostřední blízkosti letiště máme aktuální zprávy z letecké věže, které jsou přesnější než údaje sledované na internetu. Jer tak možné velmi rychle reagovat například na otočení větru, který původně mohl areál úplně míjet,“ vysvětluje produkční Milliel Navrátil.

Připraveni zasáhnout jsou také policisté. Jak však uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková, k žádným závažným incidentům zatím nedošlo.

Nejčastější připomínkou obyvatel Hradce Králové je zřejmě hlučnost hudební produkce. Už dříve došlo k dohodě pořadatelů nejen Hip Hop Kempu, ale i dalších festivalů pořádaných ve Festivalparku, s vedením města na omezení délky koncertů. „V minulosti jsme také dělali pokusné měření s Hygienickou stanicí a měřicím střediskem v Ostravě. Výsledkem byly doporučení v nastavení zvukové techniky, které se snažíme dodržovat a vylepšovat,“ říká Milliel Navrátil. Hluk v pozdních hodinách podle něho hodně pomáhají řešit hangáry, ve kterých je produkce po jedné hodině v noci.

Hip Hop Kemp se poprvé konal před deseti lety v Pardubicích, kvůli stížnostem na hluk se po dvou letech přesunul do sousedního krajského města. Na královéhradeckém Stříbrném rybníku ale vydržel pouze jeden rok, poté již nestačila kapacita tamního areálu a Hip Hop kemp se přesunul do Festival parku na hradecké letiště. Zatím rekordní účast zaznamenali pořadatelé loni, kdy do Hradce přijelo na hip hop 25 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám