Hlavní obsah

Kulisou jubilejního Open Air Festivalu jsou bagry

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Kulisu jubilejního pětadvacátého festivalu Open Air Music odstartovaného čtvrteční podvečer v Trutnově představují bagry. Staveniště dýchající prachem a hlukem zabralo louky, kde v čase českého Woodstocku tradičně vyrůstá stanové městečko.

U stanového městečka Open Air Festivalu se pohybují bagryVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Stavbaři koukají z kabin stavebních strojů na jedno z okrajových podií přírodního amfiteátru Na Bojišti.

„Festival se bude poprvé odehrávat nejen Na Bojišti, ale téměř na staveništi. Louky vyčleněné trutnovskými radními k zástavbě se blízko jedné ze scén změnily ve staveniště. Vzniknout zde mají sklady a překladiště balíků,“ popisuje duchovní otec festivalu Martin Věchet.

Trutnov tvrdí, že za vzniklou situaci nemůže. „Stavba probíhá na soukromých pozemcích bez účasti města. Jde o akci soukromého investora, na které se město nijak nepodílí,“ řekla mluvčí trutnovské radnice Veronika Svobodová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Bagry se zakously do stanového městečka.

Vstřícnost města k festivalu dalece přesahujícího hranice Trutnova mluvčí naopak dokládá loňským přerušením stavebních prací na kanalizaci. „Po dobu festivalu jsme práce na kanalizaci ve čtvrti Bojiště zastavili,“ připomíná Svobodová.

Mejdan na konci prázdnin proběhne poprvé bez spoluzakladatele a náčelníka Václava Havla a undergroundové ikony básníka Ivana Martina Magora Jirouse. Jedni z hlavních protagonistů festivalového dění zemřeli koncem loňského roku. Odchodem Havla a Jirouse symbolicky přichází možný konec festivalu na minimálně tradičním místě trutnovském Bojišti.

„Vize o blížícím se konci nejstaršího rockového festivalu nebyly chiméry. Letos budeme kvůli stavbě nuceni změnit oplocení a hledat nové stezky k teepee a stanům. Festival tak alespoň dostane spiklenečtějšího indiánského ducha,“ nadsazuje Věchet. Český Woodstock překvapí i naprosto odlišnou dramaturgií vybočující z léty zavedených kolejí.

„Duch letošního Open Air Music ovlivnila úmrtí Havla a Jirouse, jimž je letošní ročník zasvěcen. Festival bude pestřejší žánrovou rozličností, mimohudebními aktivitami, debatami, dvojitými koncerty ale hlavně mší slouženou biskupem Václavem Malým,“ přibližuje Věchet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám