Hlavní obsah

Fresh Film Fest: ruský atomový útok i pozadí seriálu o majoru Zemanovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní filmový festival Fresh Film Fest, zaměřený na mladou tvorbu, proběhne v Praze 29. srpna až 2. září. Nabídne mimo jiné provokativní filmovou úvahu Petera Watkinse o tom, jak by proběhl ruský atomový útok na západ, či speciální program o tom, jak a proč vznikl seriál 30 případů majora Zemana.

Spot Fresh Film Festu, kde Martin Pechlát hraje Larse von TrieraVideo: Fresh Film Fest

 
Článek

Promítat se bude ve Světozoru, ve Francouzském institutu, v Maďarském institutu, na FAMU a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude volný vstup.

Tématem tohoto ročníku bude manipulace. "Nesoutěžní program bude podřízen duchu tématu, které je s filmem spojeno od jeho prapočátků," podotknul umělecký ředitel Jan Stehlík. Upozornil konkrétně třeba na filmy Petera Watkinse, průkopníka doku-dramatu, jako The War Game a Punishment Park.

Dokumentární drama The War Game popisuje výbuch atomové bomby shozené Sovětským svazem na malé městečko v jižní Británii. V šedesátých letech vyděsilo vedení televizní stanice BBC natolik, že ho odmítlo vysílat. Politická situace byla tehdy natolik napjatá, že by záběry někteří lidé mohli považovat za realitu. V roce 1967 byl uváděn pouze krátce v kinech. I tak stačil získat cenu Akademie za nejlepší dokumentární počin roku. V tehdejším Československu se pochopitelně vůbec nemohl objevit.

Druhý snímek sleduje osud skupinky zatčených amerických protiválečných aktivistů, která je odvezena do pouště, kde jsou všichni ve vykonstruovaném procesu odsouzeni. Mohou si vybrat, zda upřednostní dlouhý pobyt ve vězení, nebo třídenní absolvování tzv. Punishment Parku. "Film Punishment Park odmítli v USA distribuovat, protože ho považovali za antiamerický," dodal Stehlík.

Jak to bylo s Assangem

S manipulací souvisí i dokument WikiLeaks: Secrets & Lies Patricka Forbese, který mapuje osudy Juliana Assange, nebo snímek Funny Games (1997) a jeho autoremake Funny Games USA od Michaela Hanekeho.

V rámci doprovodného programu se můžete těšit na speciál Co všechno chcete vědět o seriálu 30 případů majora Zemana a báli jste se zeptat, kde Daniel Růžička z ČT a Petr Cajthaml z Ústavu pro studium totalitních režimů vysvětlují pozadí vzniku seriálu a jeho propagandistické prvky.

Sekce Bright Future se zaměří na první, či druhé filmy začínajících tvůrců. Z nich do běžné distribuce půjde třeba srbský Klip, ověnčený cenou z Rotterdamu, a švédské drama Avalon s cenou kritiků z MFF Toronto 2011.

Experimentální filmy mapuje sekce Breaking Rules. Soutěžní sekce Fresh Generation ukáže první, nebo druhé filmy tvůrců jako je Tom Kingsley (Black Pond) nebo David Wnendt, který natočil překvapivé drama Bojovnice o mladých dívkách, které propadly nacismu, a probouzí se v nich to nejhorší.

Do mezinárodní soutěže Konfrontace vstoupí osmnáct hraných i dokumentárních snímků z Evropy, Asie, Austrálie i Ameriky. Byly vybrány z 1500 přihlášených děl. Více na www.freshfilmfest.net.

Reklama

Výběr článků

Načítám