Hlavní obsah

Nové knihy: Vrábková, Trefulka, Sidon, Lenkovi i du Murierová

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mix letní nabídky uvádí vzpomínkovou prózu Heleny Vrábkové, kritiku, esejistiku a publicistiku Jana Trefulky i dramata Karla Sidona. K tomu příběhy o setkání s mimozemskou civilizací Jitky a Ladislava Lenkových. Pozornost jistě vzbudí další vydání povídek Daphne du Murierové, američtí autoři Grant Blackwood a Clive Cussler i Francouz Maurice Magre. Nádavkem komiks Claytona Craina a Gartha Ennise.

Článek

Helena Vrábková:

Živote, díky aneb Každý má svého anděla

Nové knihy

Autorka úspěšných knížek Co věděly naše babičky a co jsme my zapomněli a dalších, která žije v jižních Čechách, se ohlíží a vytahuje ze šuplíčků vzpomínek. „Pootevřela jsem tedy ony zavřené dveře a nakoukla aspoň trochu pod víko truhly. Psala jsem a přitom plakala. Psala jsem a hodně jsem se taky smála. A za to všechno, za slzy, smích, radost i bolest, za to ti, živote můj, díky,“ píše autorka.

Motto, 152 stran, 169 Kč

Jan Trefulka:

Doteky a posedlosti

Nové knihy

Autor na záložku napsal: „Po dlouhém váhání jsem do třetího svazku výboru, věnovaného kritice, esejistice a publicistice, zařadil i několik recenzí a polemik, které jsem napsal na počátku padesátých let minulého století. Proč vlastně, když jsou to texty poplatné době, v níž vznikly? Proč nejít cestou většiny současníků a nedistancovat se od půl století staré historie mlčením? Životní postoj, vůle nést díl odpovědnosti jako umělec i jako občan za to, co se děje ve společenství, v němž žiji, má svou trvalou platnost: každý režim musí mít své „disidenty“, kteří mu neustále připomínají, že před všemi svobodami, právy, ambicemi, závratnými kariérami a možnostmi, které se nabízejí, musí mít přednost obyčejná slušnost a přiměřená míra lidské solidarity.“

Atlantis, 392 stran, 370 Kč

Karol Sidon:

Dramata

Nové knihy

Přestože autor patří k neznámějším současným českým spisovatelům, dobrá polovina jeho dramat není známa ani veřejnosti, ani odborníkům. Publikace ho ukazuje jako dramatika neustálých výzev, jehož hry mají široký tematický i žánrově-stylový záběr.

Sidon si například vyzkoušel psychologickou dramatickou výpověď (v pozoruhodné „vesnické hře“ Zpívej mi na cestu), grotesku z vojenského prostředí (Latríny), „portrétní“ hru (jeho nejznámější Shapira), opakovaně hledal vlastní „podání“ absurdní hry (zde je třeba poukázat zejména na brilantní, zcela neznámou Etudu o hodináři), s úspěchem se pokusil o dramatickou parafrázi biblických příběhů (purimová hra Ester) nebo o dramatizaci (Komenského Labyrintu).

Akropolis, 404 stran, 499 Kč

Jitka a Ladislav Lenkovi:

Mimozemšťané v Čechách

Nové knihy

Seznamte se s podivuhodnými příběhy, které se přihodily obyčejným lidem. Řada z nich je opravdu děsivá, jiné jsou spíš úsměvné. Všechny však stojí za to, aby o nich člověk přemýšlel. Co doopravdy zažili lidé, kteří se autorům svěřili? Manželé Lenkovi vybrali a sepsali historky o tom, jak se člověk setkal s podivnou mimozemskou bytostí nebo bytostmi, a tvrdí: „Do našeho důvěrně známého světa se promítla nějaká jiná realita. Určitě tady nejsme sami.“

XYZ, 304 stran, 279 Kč

Daphne du Murierová:

Neohlížej se, miláčku a jiné povídky

Nové knihy

Nové vydání knihy autorky, jejíž Ptáci se stali předlohou slavného Hitchcockova filmu. Hned úvodní povídka, situovaná do Benátek a inspirovaná autorčinými osobními zážitky z tohoto města, vytvořila hrůzostrašnou vizi o tajuplném městě na vodní hladině, plném kanálů, rozpadajících se budov a strašidelných opuštěných hotelů plných zahaleného nábytku. Stejně jako jiné autorčiny texty se povídka Neohlížej se, miláčku už dva roky po vydání dočkala v roce 1973 filmové adaptace režisérem Nicolasem Roegem.

Mottto, přeložila Libuše Trávničková, 360 stran, 299 Kč

Grant Blackwood, Clive Cussler:

Spartský poklad

Nové knihy

Manželé a lovci pokladů Sam a Remi Fargoovi při pátrání na řece Pocomoke v Marylandu naleznou německou trpasličí ponorku z 2. světové války. Uvnitř objeví lahev z Napoleonovy sbírky a zjistí, že nález je klíčem k fantastickému zlatému pokladu starých Řeků. Rozhodnou se pátrat dál. V patách jim je Hadeon Bondaruk, milionář napůl ruského, napůl perského původu, a chce se zmocnit pokladu za každou cenu.

BB art, přeložil Zdeněk Hofmann, 352 stran, 299 Kč

Maurice Magre:

Svět pirátů

Nové knihy

Kolik velkých dramat a legend by zůstalo napospas závratné minulosti, kdyby nebylo spisovatelů? A co teprve, když jde o pohnuté pirátské osudy. Ty jsou obzvlášť opředeny tajemstvím… Spisovatel, ale také vášnivý dobrodruh a milovník staré cestopisné literatury Maurice Magre zprostředkoval čtenářům poutavé životní příběhy a dobrodružství pirátů a bukanýrů 17. a 18. století.

XYZ, 264 stran, přeložil Tomáš Kyzlink, 249 Kč

Clayton Crain, Garth Ennis:

Ghost Rider: Cesta slz

Nové knihy

Z nepředstavitelných hlubin se vynoří přírodní síla, která se vymyká nejdivočejším snům – ohnivé stvoření, které ví něco málo o zlu… a trochu víc o pomstě. Prequel hitu Gartha Ennise a Claytona Craina Ghost Rider: Cesta do zatracení! Travis Parham si myslel, že ví, jak vypadá peklo. Jako poručík Konfederační armády se brodil po krk blátem a krví a kolem něj hvízdaly žhavé šrapnely a křičeli umírající vojáci. O dva roky později se Parham pokouší žít nový život a vší silou se snaží zapomenout na zlo, které číhá na dně lidských duší. Jenže jeho pokojný svět je brutálně rozbit na tisíc střepů.

BB art, přeložil Štěpán Kopřiva, 144 stran, 399 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám