Hlavní obsah

Kundera se zmýlil. Elektronické knihy nelze nijak zakázat

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milan Kundera dal svému nakladateli přísný zákaz, aby jeho romány vydával v elektronické podobě, protože „kniha je umělecké dílo, které má v tištěné formě svou tvář“. S tím lze souhlasit, ale nejslavnější žijící spisovatel českého původu zřejmě nechápe, jak to na internetu funguje. Šíření elektronických textů už dávno zabránit nelze.

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Článek

Snaha Milana Kundery by dávala smysl, pokud předpokládáte, že čtenář si musí koupit tištěnou knihu, když je elektronické vydání zakázáno. Jenže on nemusí. Kundera vzhledem ke svému vysokému věku asi netuší, že téměř celé jeho dílo už dávno na internetu je, a to v mnoha jazycích. Dali ho tam jeho obdivovatelé.

Knihy, které v češtině nevyšly, jsou na netu také

Žert, Nesmrtelnost, Směšné lásky, Kniha smíchu a zapomnění, Nesnesitelná lehkost bytí - vše je zdarma dostupné během pár vteřin i pro naprostého počítačového laika. A nejsměšnější na tom je, že dokonce i tituly jako Identita, které oficiálně vůbec česky nevyšly, si můžete stáhnout v různých jazycích včetně češtiny. Internet se tak stal jediným místem, kde se Čech bez dobré znalosti cizích jazyků může setkat s některými díly nejslavnějšího českého autora.

Jediné, čeho Milan Kundera svým zákazem dosáhne, je snížení vlastního zisku. Lidé si stáhnou místo legální e-knihy tu nelegální a tištěná „tvář uměleckého díla“ jim nakonec bude lhostejná. I geniální spisovatel se někdy může pořádně seknout.

Reklama

Výběr článků

Načítám