Hlavní obsah

Poetický a dojemný svět Divokých stvoření

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých kin přichází poměrně artistní snímek Divoká stvoření jižních krajin, jenž sklidil úspěchy na mnoha festivalech včetně karlovarského. Natočil ho začínající americký režisér Benh Zeitlin.

Upoutávka na film Divoká stvoření jižních krajin (v kinech od 09.08.2012)Video: Aerofilms

 
Článek

Zeitlin vypráví z pohledu dítěte osud jedné vyděděnecké komunity v Louisianě, jejíž už tak těžký život zasáhne přírodní katastrofa v podobě hurikánu a záplav. Přesto dál lpí na svém způsobu života a odmítá opustit louisianské bažiny plné divokých stvoření, těch zvířecích i lidských.

Foto: Aerofilms

Divoká stvoření jižních krajin

Hlavní hrdinkou je šestiletá Hushpuppy, žijící s otcem v rozpadlém domku uprostřed divočiny, kterou odděluje od civilizované Ameriky velká protipovodňová hráz. Matka kamsi zmizela a dívce zbyl jen drsný táta, napůl bezdomovec a alkoholik. Hushpuppy si žije spíše sama pro sebe. Zabývá se zvířaty, vařením a pochůzkami kolem domku, přičemž si představuje fantaskní pravěké tvory.

Jednoho dne přijde bouře a smete svět, který znala. Všechno je zničené, celá ves přijde o svůj skromný majetek a otec navíc umírá na neléčenou chorobu. Úřady je chtějí převézt do provizorní noclehárny, ale skupinka venkovských samorostů, kteří chytají ryby a kraby holýma rukama, se zuřivě brání.

Scénáristicky vlastně nic převratného, tady ale vůbec nejde o rafinovanost příběhu, jde spíše o koňskou dávku emocí, kterou Divoká stvoření jižních krajin vyzařují díky výjimečné souhře kamery, hudby a pozoruhodných hereckých výkonů neherců.

Foto: Aerofilms

Divoká stvoření jižních krajin

Film dýchá syrovostí života, obdivuje řád přírody, proti kterému je každý člověk malinký jako šestiletá holčička. Vypráví o lidech, kteří jsou ochotni za svou svobodu dát cokoliv a odmítají civilizaci, i když jde o život. Z jistého pohledu jsou to blázni, z jiného jediní skutečně svobodní lidé.

Zeitlin se rozhodně nebojí dojímat, pro někoho snad až moc, ale autentičnost neherců (malá Quvenzhané Wallisová v roli Hushpuppy, pekař Dwight Henry v roli otce) to vyvažuje a ospravedlňuje. Když se Hushpuppy pere s rozčileným otcem nebo se odvážně na vlastní pěst vydává do světa hledat matku, věříte jí každé slovo. Sentiment tu jistě nechybí, ale v tomto případě si nezaslouží přívlastek hloupý.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám