Hlavní obsah

Nova a Prima se hádají, kdo je větší. Může za to ČT

Právo, jp

Když se dva perou, třetí se směje. Staré moudré přísloví stále platí. A tak v těchto dnech Nova s Primou pilně bombardují redakce maily s tiskovými zprávami, že právě ony jsou nyní jedničkou na televizním trhu.

Foto: Profimedia.cz

Každá televize má svou pravdu.

Článek

Česká televize k tomu mlčí, protože nemá (kromě mizivého procenta na ČT 2 a ČT 4) reklamu a nemusí se předvádět. Ví, že má „své“ přenosy z olympiády, které sice nejdou do závratných miliónových výšin sledovanosti, ale realita dává za pravdu zkušenosti, že diváci v těchto horkých a pracovních či dovolenkových dnech vyhledávají spíše záznamy na počítačích, než aby seděli, až na výjimky, u obrazovek.

ČT má také své spolehlivé nedělní večerní Chalupáře, kteří se k miliónu diváků šplhají. Má páteční Všechnopárty s Karlem Šípem a ty se kolem miliónu diváků rovněž točí. ČT zkrátka ví, že obrazovku doma vyhledávají věrní diváci a ti jsou spíše zralejšího věku.

Každá televize má „svou“ pravdu

Nova s Primou se trumfují. Každá má „svou“ pravdu, protože každá z obou televizí uvádí sledovanost za jinou věkovou skupinu. Prima se drží výpočtu za 15 plus (tedy diváci od patnácti let do „nekonečna“) a mediální skupina Nova uvádí sledovanost na věkové (televize jí říkají cílové) skupině 15 až 54 let. Proto minulý týden přinesl skupině Prima nejvyšší podíl ve skupině 15 plus, Nova zvítězila ve skupině 15-54 let.

A tak přistávají na mailech tiskové informace, že Prima (tedy Prima Family, Prima Cool a Prima Love) byla uplynulý týden komerční jedničkou na televizním trhu (její share, což je procento diváků ze všech televizí, byl 23,32 procent). Nova přispěchala s informací, že se její stanice Nova a Nova Cinema také drží na první příčce divácké obliby mezi diváky ve věku 15-54 let (share 25,81 procent).

Trumfuje se kvůli ceně inzerce

Velké rozdíly v číslech to nejsou, dochází ke sbližování sledovanosti Novy a Primy, ať již pracují s kategorií 15 až 54 let nebo 15 plus. Ale musíme si uvědomit, že údaje o sledovanosti nejsou prvotně určeny divákům, ale směřují hlavně do mediálních agentur a k inzerentům. A čím vyšší čísla, tím pro televize lepší pozice na trhu při sjednávání cen inzerce. Nova už ohlásila, že cenu reklamy pro podzimní sezónu zvyšuje.

Anketa

Kterou z televizí sledujete nejčastěji?
Novu
12,6 %
Primu
26,8 %
Českou televizi
49 %
Barrandov
1,6 %
jinou
10 %
Celkem hlasovalo 13962 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám