Hlavní obsah

Claptonův kamarád Robert Cray veze jemné blues

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký zpěvák a kytarista Robert Cray nepatří ke jménům, která by se v Praze nabízela každý rok. Poprvé jsme ho měli možnost vidět jako hosta na koncertě Erika Claptona a tentokrát se konečně zastaví sólo 8. října v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Myspace

Robert Cray

Článek

Robert Cray přiveze do Prahy také nové album Nothin But Love, které vychází 28. srpna u labelu Provogue. Již přes třicet let se věnuje navazování na slavnou americkou bluesovou tradici. Přestože jeho doménou je elektrická kytara, nesměřuje k bluesrocku, ale spíše k soulovějším kytarovkám (viz např. Curtis Mayfield) a chvílemi i k funku. Jeho zvuk má v sobě i něco z Erika Claptona, s nímž ho pojí dlouholeté kamarádství.

K dráze profesionálního hudebníka ho během studií architektury přiměly koncerty starých bluesmanů, jako byli Freddie King a Muddy Waters. V roce 1980 vydal debut Who's Been Talkin'?, který přinesl první kladné ohlasy a album Strong Persuader (1986) znamenalo největší komerční úspěch. Cray platí dnes za světovou extratřídu, v roce 2011 byl kytarista uveden do Bluesové síně slávy.

"Stává se velice ojediněle, že se do Prahy vypraví zahrát někdo, kdo patří k předním a originálním tvůrcům z kolébky amerického blues. Navíc se tak stane v komorním prostředí Lucerna Music Baru. Jsme nadšeni, že v rámci koncertní série United Islands České Spořitelny se podaří uvést jedinečného hudebníka Roberta Craye," řekl organizátor David Gaydečka.

Vstupenky na koncert jsou k dostání v síti Ticketpro.cz. Na stání za 750 Kč, na balkón k sezení 990 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám