Hlavní obsah

Benátská noc opět zápolila s počasím

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňské bahnité zkušenosti se organizátoři festivalu Benátská noc prozíravě rozhodli změnit místo konání. Rozmoklou loučku v údolí řeky Jizery nahradil liberecký sportovní areál Vesec, který je pro konání takto velké akce vhodnější lokalitou.

Foto: Jan Šída, Právo

Skupina Kabát dala do vystoupení nasazení a drive.

Článek

Potvrdilo se to v sobotu večer, kdy hustě pršelo. Povrch areálu byl sice podmáčený, ale do jílovitého mokřadu Malé Skály měl hodně daleko.

Hlavním tahounem letošního dvacátého ročníku přehlídky byl kanadský rockový písničkář Bryan Adams. V pátek večer se zhostil své úlohy bez větších nesnází. Okamžitě navázal s fanoušky, kteří ho přivítali kanadskou vlajkou, kontakt a udržel jej po celou dobu svého setu. Nejvíce zabíralo, když nasadil stadiónové hity s výraznými refrény (Kids Wanna Rock či Somebody).

Vystoupení okořenil i bubenickou exhibicí na barely nebo duetem s fanynkou. Když lidé doprovázeli první tóny oblíbené Summer of ’69 aplausem, bylo jasné, že si kanadského rockera užili opravdu vrchovatě.

Pravá show

Totéž se dá říci i o skupině Kabát. Její sobotní výkon lze označit za plně profesionální, rozhodně však ne profesorský. Od první skladby Banditi di Praga až po závěrečnou Moderní děvče nabízela notoricky známé hity jako Pohoda, Žízeň nebo Colorado a nenechala diváky v proudech deště prochladnout. Na pódiu se stále něco dělo, prakticky všichni hudebníci se podíleli na vokálech a využívali celou plochu scény k pohybovým kreacím, to vše za vydatné kouřové, ohňové a světelné podpory.

Tak by měla vypadat skutečná rocková show. Jaromír Nohavica předvedl naopak v pátek decentní vystoupení. K tomu, aby získal sympatie návštěvníků, mu stačily kytara, heligonka a přirozené charisma. Bylo potěšitelné, že nesázel jen na prověřené tradicionály, neopomněl zařadit třeba i novinku z aktuálního alba Tak mě tu máš nazvanou Já chci poezii. Díky novému areálu se Benátská noc posunula o stupínek výše. Většina z třiadvaceti tisíc návštěvníků (včetně muzikantů) proměnu festivalu evidentně kvitovala s povděkem.

Foto: Jan Šída, Právo

Bryan Adams dal do koncertu celou svou osobnost.

Jistě, někteří tesknili po starých časech, ale sobotní zatěžkávací zkouška deštěm jim dala pádnou odpověď. Na rozdíl od pátečního programu, kdy k hvězdám patřila i německá metalová legenda Gamma Ray, v sobotu návštěvníky bavili především domácí interpreti. Zahráli například skupina Mňága a Ždorp, Jiří Schmitzer, Vypsaná fixa či Anna K.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám