Hlavní obsah

Ruský barytonista nevystoupí v Bayreuthu kvůli vytetované svastice

– Bayreuth

Ruský barytonista Jevgenij Nikitin odřekl v sobotu účast na operním festivalu v bavorském Bayreuthu kvůli aféře s vytetovaným hákovým křížem. Německá televize tento týden přinesla snímky Nikitina hrajícího na bubny. Záběr ukázal, že Nikitin, který má potetované i celé ruce, má na hrudi tetování, které jen částečně překrývá vytetovanou svastiku.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Nikitin ve Wagnerově opeře Zlato Rýna (Das Rheingold)

Článek

Nikitin se rozhodl zrušit účast, když se ho němečtí novináři začali dotazovat na význam vytetovaného výjevu. "Byl to velký omyl mého života a byl bych rád, kdybych se ho nedopustil. Neuvědomil jsem si, do jaké míry mohou tyto symboly zraňovat zejména v Bayreuthu a v kontextu s festivalovou historií," sdělil pěvec v prohlášení, v němž tetování označuje za mladickou záležitost. O tetování řekl: "Byla v minulosti součástí naší undergroundové kultury."

V Německu je vystavování nacistických symbolů trestné.

V opeře jej zastoupí korejský pěvec

Nikitin měl vystoupit ve Wagnerově opeře Bludný Holanďan. Vedení festivalu v neděli agentuře DPA potvrdilo, že Nikitinův titulní part převezme korejský barytonista Samuel Youn, jehož jméno už figuruje na internetovém programu festivalu.

Foto: Profimedia.cz

Korejský basbarytonista Samuel Youn

Youn v Bayreuthu v minulých letech vystupoval, zatím ale v menších rolích. V sobotu už zaskočil za Nikitina při generální zkoušce.

Festival zahájí 25. července Bludný Holanďan. Ředitel festivalu Jan Philipp Gloger považuje Nikitinovu neúčast za poškození umělecké kvality festivalu.

Festival organizují Wagnerovy pravnučky Eva Wagnerová-Pasquierová a Katharina Wagnerová. Festival založil v roce 1872 sám Wagner. V době nacistického Německa festival vedla skladatelova snacha Winifred, která patřila k Hitlerovým přátelům. Hitler, který Wagnerovu hudbu obdivoval, se podílel na financování podniku i na rozhodování o uměleckých otázkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám