Hlavní obsah

Bára Vaculíková: Hudba pro nejmenší musí mít vtip a nadhled

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Báru Vaculíkovou (1979), jednu ze čtyř členek české vokální skupiny Yellow Sisters, si můžete pamatovat coby jednu z udřených matek slavného klipu Laktační psychóza nebo jako semifinalistku soutěže Hlas ČeskoSlovenska.

Foto: Jan Tilinger

Zleva: Lucie Hawa Goldin, Lenka Jankovská, Bára Vaculíková, Antonia Nyass.

Článek

Své v pořadí třetí album s názvem Zvěřinec věnovaly členky Yellow Sisters především dětem, nudit se při jeho poslechu ovšem nebudou ani dospělí.

Proč je v současné době takový boom písniček pro děti?

Hodně známých českých hudebníků má v posledních letech děti a s tím, jak se potomci vyvíjejí, snaží se i jejich rodiče pro ně hledat nejlepší hudební variantu. Měli jsme tady tvorbu Svěráka s Uhlířem, která byla dobrá, a pak dlouhou dobu nic pořádného. Navíc rodiče chtějí poslouchat se svými dětmi něco, u čeho by se taky pobavili.

Jak by měla taková písnička pro děti vypadat?

Především musí mít vtip a nadhled. A neměla by být hloupá! To, že se posluchači ještě batolí po podlaze, neznamená, že je můžete odbývat nekvalitní hudbou. S Yellow Sisters jsme dohromady už osmým rokem a bylo zábavné vyzkoušet si zase něco úplně jiného. Naše běžná tvorba totiž na vtipech zrovna postavená není. Někdy jsme možná až zbytečně vážné.

Sama máte dceru starou rok a půl. Poslouchá písničky ze Zvěřince?

Zpívá si některé vokální linky a snaží se opakovat slova. Poptávaly jsme se ve svém okolí, jak se dětem deska líbila, a ohlasy jsou zatím velmi dobré. Děláme si teď takový soukromý průzkum, která z písniček se lidem zamlouvá natolik, že bychom k ní natočily videoklip.

Právě videoklip Laktační psychóza, který jste natočila se svou kolegyní Lenkou Jankovskou, se stal na internetu velkým hitem.

Nečekaly jsme takový úspěch, dělaly jsme ho čistě pro radost. Překvapilo mě, jakou sílu mají dnes sociální sítě a internetová média. Lidé si klip různě posílali a pouštěli, nebyla k tomu třeba žádná kampaň nebo reklama. Jsou to právě podobně vtipná videa, která mají šanci v Česku uspět. Jsme už tak zaměřený národ. Díky Psychóze a částečně určitě i díky pěvecké soutěži Hlas ČeskoSlovenska jsme ke své tvorbě přivedly zase víc lidí, kteří by se o nás za běžných okolností nedozvěděli. Nemáme ovšem do budoucna žádný plán, jak si zájem publika udržet. Máme sice připravených několik nápadů a projektů, ale uvidíme, který z nich dostane jako první zelenou.

Uvažovaly byste o natočení dalšího dílu desky pro děti?

Proč ne? V naší kapele se ovšem věci spíš dějí, než že bychom si dopředu pečlivě plánovaly, co budeme dělat v následujících pěti letech. Podobná striktnost by žádnou z nás nebavila. Ale nehodláme usnout na vavřínech. Kromě dalšího dětského cédéčka chceme vydat další album s autorskými písničkami, cédéčko remixů a taky záznam živého koncertu.

Dokážete se hudbou uživit?

Poslední roky se o to snažím. Pocházím z hudební rodiny, ale původně jsem vystudovala žurnalistiku. Zpívala jsem s kapelou už na škole a myslela jsem si, že by tyhle dvě oblasti šly skloubit. Ale nakonec jsem zjistila, že zpěv je mi bližší. Snažím se tak věnovat tomu, o čem jsem přesvědčená, že to skutečně umím nejlépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Bývalé členky Spice Girls nahrají duet

Mel C a Emma Buntonová, dvě bývalé členky skupiny Spice Girls, nahrají duet. Měl by se objevit na chystaném albu prvně jmenované, které vyjde v září pod názvem...

Výběr článků

Načítám