Hlavní obsah

Mighty Sounds představil drsnější odnože punku, ska psychobilly i hardcore

Právo, Jan Šída, Milan Slezák

Letošnímu festivalovému létu se zatím déšť nevyhýbá. Osmý ročník přehlídky Mighty Sounds, která je zaměřena na reggae, ska, punk či psychobilly, však naštěstí nijak výrazně nepoškodil. Je vidět, že vhodně zvolený prostor, kterým udržované táborské plachtařské letiště Čápův dvůr v Táboře bezpochyby je, se i s vodou, pokud nepadá v nadstandardním množství, dokáže vypořádat.

Foto: Jan Šída

Bloodsucking Zombies From Outer Space strašili publikum hudbou i vizáží.

Článek

Za hlavní hvězdy festivalu lze označit jamajskou reggae legendu Inner Circle a pro vyznavače tvrdší hudby krále stylu psychobilly The Meteors.

Prvně jmenované přivítal frenetický aplaus natěšeného publika. Na úvod předvedli rozjezdový rituál a pozvali fanoušky do prosluněných končin Karibiku. Jejich hudba je ideální pro letní noci, písně znal každý, protože třeba Games People Play a především Sweat (A La La Long) jsou hity.

Ostřejší a temnější muziku prezentovalo trio The Meteors a rakouská formace Bloodsucking Zombies From Outer Space. Ta zaujala nejen energickou hudbou a propracovanou pódiovou show a image. Raritou pak bylo, že její zpěvák je zároveň bubeníkem a se svou bicí soupravou trůní v popředí scény.

Peshata spojila síly se Swing Bandem Tábor

Nabídka letošního Mighty Sounds byla obvykle pestrá. Představil jak drsnější odnože punku reprezentované například souborem Discharge, dále hardcore, který dovezli „klasici“ Biohazard, a třeba našláplý maskulinní rock’n’roll norských The Carburetors.

Znatelnou českou stopu zanechaly skupiny s výraznými vokalistkami. Sto zvířat a Jana Jelínková, to je dnes již jistota. Prague Conspiracy s živelnou Anetou Galisovou a The Spankers s jazzem očkovanou Sisou Fehérovou představují svěží vítr na domácí klubové scéně.

Zajímavé bylo, když na úvod posledního dne ska punková Peshata spojila síly se Swing Bandem Tábor. Fanoušci tak během jejich setu mohli porovnat, jak znějí skladby kapely v bigbandové úpravě.

Mighty Sounds byl vždy přehlídkou, která se nikdy nebránila spojování nejrůznějších žánrů. Za dobu své existence tak dokázala rozšířit okruh návštěvníků do různých subkultur (letos se jich sešlo přes deset tisíc). Díky tomu se festival posouvá stále výš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám